Bankia posa en quarantena el dividend de 2.500 milions pel virus: "Ha de ser revisat"

Renuncia a qualsevol distribució de caràcter extraordinari el 2020

Per

Europa Press | 27 mar, 2020

El president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, ha afirmat que el Consell d'Administració de l'entitat aplicarà la “màxima prudència” a la política futura de dividends, perquè en la situació actual el manteniment d'un alt nivell de solvència “serà totalment prioritari”, i ha anunciat que el Consell d'Administració ha decidit renunciar a qualsevol distribució de caràcter extraordinari el 2020.

Així doncs, l'objectiu de repartir 2.500 milions d'euros entre els accionistes que recollia el Pla Estratègic 2018-2020, llançat en un context econòmic molt diferent, “és evident que ha de ser revisat i que queda condicionat als efectes que pugui tenir aquesta crisi”, segons ha afegit.

"La nostra política ha de ser de màxima prudència a l'hora de fixar el dividend de 2020"

“A més, pensem que la nostra política ha de ser de màxima prudència a l'hora de fixar el dividend amb càrrec a l'exercici 2020”, ha afirmat Goirigolzarri, i ha afegit que “atès que nosaltres no tenim una política de repartiment de dividends a compte, tenim tot l'any per analitzar l'impacte real d'aquesta crisi abans de definir la retribució final de l'exercici”.

Així, ha assegurat que “en aquesta definició, que començarà ja als resultats corresponents a aquest primer trimestre de l'any, els reitero que ens comportarem amb criteris d'extrema prudència”, ja que “un dels punts forts del nostre banc és el seu alt nivell de solvència, i mantenir aquest avantatge és prioritari”.

LA PRIORITAT ÉS LA SOLVÈNCIA

El president de Bankia ha defensat que plantejar aquesta prudència en el repartiment de dividends “és la millor manera d'anticipar-nos a un entorn incert i, a més, és la millor manera de tenir un bon múscul financer per ajudar a finançar la nostra economia, a les empreses i a les famílies espanyoles”.

En el seu discurs en la Junta General Ordinària d'Accionistes, celebrada de manera telemàtica aquest divendres, ha indicat que “ens trobem davant una situació que està posant a prova les costures de la nostra societat i de la nostra convivència, i és en aquests moments quan tots hem de treure el millor de nosaltres mateixos en termes de solidaritat, compromís i responsabilitat individual”.

El capital és la millor assegurança davant qualsevol mena d'imprevist, i és el que permet a les entitats financeres de desenvolupar la seva operativa d'una manera segura”, ha subratllat Goirigolzarri, qui ha recordat que l'entitat va tancar l'exercici 2019 amb una “extraordinària” situació de capital, ja que el 'CET 1 fully loaded' va aconseguir el 13,02%, cosa que el manté com a líder dels grans bancs espanyols.

En aquest sentit, ha afirmat que “si bé és cert que en el negoci bancari sempre és important tenir un balanç sanejat i capitalitzat, això és especialment rellevant davant moments de gran incertesa com els que tenim ara al davant”.

Goirigolzarri ha posat en valor els “punts forts” i els “avantatges competitius” de Bankia per afrontar la conjuntura actual: “Notables fortaleses financeres, un bon múscul comercial i un esquema de gestió responsable que guia el nostre propòsit com a empresa i delinea la nostra estratègia”.

El president de Bankia, que ha traslladat el seu “suport” i “solidaritat” als afectats per la crisi del Covid-19, ha reconegut que “tenim molta feina per davant, i no serà fàcil”, perquè en la crisi del coronavirus és, des del punt de vista econòmic, “difícil predir fins a on arribarà el seu efecte i la seva durada”.

En tot cas, i després de destacar la feina tan valuosa del sector sanitari i de moltes indústries per mantenir els serveis bàsics a disposició dels ciutadans aquests dies, ha fet una crida “a l'esperança”, ja que, encara que “aquesta crisi no té res a veure amb la que vam patir la dècada passada”, les lliçons apreses “permetran una gestió molt més eficaç” en l'actualitat.

A tall d'exemple, ha remarcat que el Banc Central Europeu (BCE) està reaccionant amb rapidesa i contundència des del primer moment, que Espanya té ara una estratègia d'anticipació des del punt de vista fiscal amb un clar finalisme, que el dèficit públic serà reactiu, i que les ajudes a l'economia són ràpides i d'un volum notable.

I tot i que ha assenyalat que “encara tenim llacunes de respostes, especialment a Europa, on hi trobem de contundència, harmonització i solidaritat de la política fiscal”, també ha posat en valor que “aquesta discussió s'està plantejant en cosa de setmanes i no d'anys, com en la crisi anterior”. Això fa que conclogui que “encara que l'èxit, que és contenir l'impacte econòmic, no està assegurat, sí que estem reaccionant millor i més ràpid, la qual cosa suposa que, en aquesta ocasió, serà més factible aconseguir-ho”.

Goirigolzarri ha destacat també la fortalesa amb què el sector financer afronta aquesta conjuntura derivada de l'evolució del Covid-19, que ha considerat que és absolutament diferencial i dóna als bancs un paper fonamental per treballar costat per costat amb l'administració per a ajudar a famílies i empreses. “Avui, gràcies al treball de tots aquests anys, el sector no és el problema, sinó que forma part de la solució”, ha assegurat.

Referent a això, el president de Bankia ha explicat les mesures que ha posat en marxa l'entitat les dues últimes setmanes per fer costat als seus clients. Així, a més, d'adaptar els processos i sistemes interns per tal de complir amb les mesures impulsades pel Govern en el Reial decret de l'estat d'alarma, l'entitat està oferint solucions addicionals.

Goirigolzarri ha avançat que l'entitat oferirà en els pròxims dies moratòries de capital de sis mesos en els crèdits al consum de particulars i autònoms afectats per la situació generada pel coronavirus, i també allargarà fins a sis mesos la moratòria en les hipoteques dels particulars que compleixin els requisits contemplats en el Reial decret del Govern, que va establir inicialment un retard dels pagaments d'un mes.

Últimas noticias