Baltimore sacseja el mercat: així impactarà la caiguda del pont al PIB dels EUA i la cadena de subministrament

Un vaixell va xocar aquest dimarts amb el pont Francis Scott Key, que es va ensorrar

Per

Bolsamania | 27 mar, 2024

La caiguda del pont Francis Scott Key de Baltimore, després de xocar un vaixell contra un dels seus pilars i provocar-ne el col·lapse, continua copant l'atenció dels inversors. I no només per les morts (hi ha diversos desapareguts als quals ja es dona per morts a causa de les baixes temperatures), sinó també pel dany que pot provocar a l'economia dels EUA i a la cadena de subministrament la pèrdua d'aquest nus essencial de les comunicacions logístiques del país.

El desastre de Baltimore ha fet tremolar el mercat, que ja calibra l'impacte que tindrà el tancament del port de la ciutat, amb un pes econòmic molt rellevant a l'estat de Maryland i també a tota la Costa Est dels Estats Units, després d'esfondrar-se aquest dimarts el pont, que era un dels més llargs del país.

"La col·lisió del vaixell portacontenidors Dali, registrat a Singapur, ha causat importants pertorbacions i ha generat preocupació sobre el seu impacte a les cadenes de subministrament i la inflació dels béns", comenta Stephen Innes, soci director de SPI Asset Management. I és que l'incident ha provocat el tancament del port de Baltimore, que és un centre important per a les importacions d'automòbils i equips agrícoles dels Estats Units.

I per si això fos poc, també s'ha tancat una carretera important i el trànsit de contenidors s'ha desviat a altres ports dels Estats Units. "Aquest incident se suma a les pertorbacions comercials existents al Mar Roig i als efectes de les sequeres al Canal de Panamà", ressalta l'analista, que apunta que tot i que "el punt de partida de les cadenes de subministrament és relativament sòlid, la situació planteja un risc clau que cal monitoritzar”.

Des d'Oxford Economics assenyalen, per part seva, que el col·lapse del pont Francis Scott Key "és un altre recordatori de la vulnerabilitat dels Estats Units als xocs de la cadena de subministrament". Tot i això, malgrat la delicadesa de la situació, els estrategs de la companyia britànica creuen que aquest esdeveniment "tindrà més implicacions econòmiques per a l'economia de Baltimore que a nivell nacional".

"No anticipem que les pertorbacions al comerç o el transport siguin visibles al PIB nord-americà, i les implicacions per a la inflació són mínimes", asseveren. Tot i que reconeixen que "és probable que es produeixin algunes pertorbacions temporals en determinades indústries, incloent-hi els fabricants d'automòbils", però res que justifiqui un canvi immediat en els pronòstics.

En última instància, remarquen des d'Oxford Economics, "la durada de les pertorbacions al port de Baltimore, juntament amb la rapidesa amb què es pugui desviar el comerç, determinaran els costos econòmics". Tot i que "la bona notícia és que els ports de Virgínia i Nova York/Nova Jersey van processar notablement més contenidors el 2022 que la seva mitjana històrica", de manera que "és probable que hi hagi certa capacitat per desviar la ruta des del port de Baltimore".

I si la interrupció es prolonga més del que és desitjable? Aleshores, assenyalen aquests experts, això "podria allargar els temps de lliurament" més del previst, "prou per deixar una empremta" important a la cadena de subministrament dels EUA, afirmen. Sobretot, tenint en compte que Baltimore és el port més gran del país pel que fa al maneig de camions lleugers, maquinària de construcció, automòbils i guix importat.

El comerç total que va passar l'any passat per aquest port va pujar a uns 80.000 milions de dòlars, de manera que cada dia que Baltimore està tancat hi ha 217 milions de dòlars que no creuen els molls. A més, un tancament parcial del port podria provocar acomiadaments temporals directes i indirectes.

"Per als automòbils, la bona notícia és que la situació dels inventaris no és tan greu com ho va ser durant els pitjors problemes de la cadena de subministrament relacionats amb la pandèmia", diuen des d'Oxford Economics. Tot i que companyies com Ford i General Motors ja han començat a notar el cop.

No han perdut el temps buscant altres rutes per a recanvis i vehicles, però si ho fessin, les opcions poden implicar un transport més costós i temps d'enviament més perllongats. I és que el segon port del país per a transportistes d'automòbils és a Brunswick, Geòrgia, a unes 700 milles al sud.

Pel que fa als costos del transport, des d'Oxford Economics estimen que gairebé amb total seguretat augmentaran, ja que gairebé 4.000 camions comercials usen el pont de Baltimore, de mitjana, cada dia, segons l'Associació Nord-americana de Camions.

"Els desviaments augmentaran els temps de lliurament i els costos de combustible", indiquen. Cal recordar que hi ha grans empreses amb instal·lacions de distribució a prop del pont, entre les quals hi ha Amazon, FedEx, Under Armour i també alguns fabricants d'automòbils. Tot i que a la companyia britànica són optimistes respecte a la inflació: "No esperem que l'augment dels costos i les interrupcions del transport sigui generalitzat o prou gran per elevar els preus al consumidor tant generals com bàsics".

RECONSTRUCCIÓ

La preocupació al voltant d'aquest desastre és tan gran que el president dels EUA, Joe Biden, ha assegurat que el Govern pagarà la reconstrucció del pont. Segons ha dit, es posaran tots els recursos federals a la disposició de l'administració de Maryland per reparar els danys que ha patit el port de la capital estatal.

"Reconstruirem aquest port com més aviat millor, i ho farem junts", ha afirmat Biden, que ha anunciat que buscarà el suport del Congrés per autoritzar al més aviat possible les reparacions i per restablir el servei habitual del port de Baltimore. Tot i que la tasca serà titànica.

Com diuen els analistes d'Oxford Economics, "reparar o reemplaçar el pont Francis Scott Key serà una tasca enorme", i ho comparen amb el que va passar a la ruta I-95 al nord-est de Filadèlfia després de l'incendi que va provocar un important col·lapse. En aquest cas "no va tenir un efecte notable a l'economia nord-americana, però aquesta interrupció va durar només sis mesos", recorden.

Últimas noticias