Atenció amb Àsia: fort desplom proper al 4% al Japó i a Hong Kong

Un nou desplom del petroli ha provocat més vendes a les borses

Per

Bolsamania | 20 gen, 2016

Actualitzat : 11:41

Les principals borses de la regió Àsia-Pacífic han tancat la sessió amb fortes pèrdues, que en el cas de les borses del Japó i de Hong Kong són superiors al 3%. Les pèrdues a la Xina, però, són més moderades.

Al Japó, el Nikkei ha baixat un 3,71%, fins a 16.416 punts.


A la Xina, el Xangai Composite ha baixat un 1,04%, fins a 2.976 punts.


A Hong Kong, el Hang Seng baixa un 3,7%, fins a 18.902 punts.


A Austràlia, l’ASX 200 ha baixat un 1,26%, fins a 4.841 punts.


NOVA CAIGUDA DEL PETROLI QUE ARROSSEGA ELS MERCATS


Un dels factors negatius per explicar aquest mal comportament de les borses és una nova caiguda del preu del petroli. En el cas del WTI, cau per sota de 28 dòlars; i en el cas del Brent, cotitza molt prop de perdre els 28 dòlars.


Als inversors asiàtics tampoc no els ha agradat l'informe del Fons Monetari Internacional, que ha rebaixat la previsió de creixement d’àmbit mundial i ha citat especialment la Xina com un dels països on el creixement es veurà afectat.


Per la seva banda, Cynthia Kalasopatan, de Mizuho Ban, ha comentat a CNBC que "el pobre creixement a la Xina fa que les autoritats hagin d'implementar més mesures de política monetària per recolzar l'economia". Segons aquesta experta, també són necessàries "més mesures de política fiscal per impulsar el creixement".


LA XINA VA CRÉIXER UN 6,9% EL 2015, EL SEU MENOR NIVELL EN 25 ANYS


La Xina va publicar dimarts que el seu PIB del quart trimestre va augmentar a un ritme de l'1,6%, lleugerament per sota de l'1,7% esperat pel consens, la qual cosa confirma la desacceleració econòmica del gegant asiàtic.


En el conjunt de 2015, el PIB de la Xina ha crescut a un ritme del 6,9%, lleugerament per sota de l'objectiu del 7% establert pel Govern i al seu nivell més baix en 25 anys. El problema per al país és que els analistes preveuen que aquest creixement segueixi desaccelerant els propers mesos, a causa del període de transició en què es troba la seva economia. D'un model basat en les exportacions cap a un altre més centrat en el consum intern.


El creixement del quart trimestre és el més lent des que va començar la crisi financera i evidencia que les mesures preses fins ara pel Banc Popular de la Xina (Banc Central) i el Govern no han estat suficients. El president Xi Jinping, segons recull The Wall Street Journal, ha demanat als responsables econòmics que "estabilitzin el creixement de curt termini", mentre el primer ministre, Li Keqiang, ha reconegut un augment de la "pressió negativa" sobre l'economia, augmentada per la falta de demanda mundial.


"L'economia real no ha repuntat com s'esperava. Tenim per davant un escenari complicat", han assenyalat els experts de Nomura. La Xina s'enfronta ara a un excés de capacitat industrial i a un mercat immobiliari en crisi. A més, les mesures tradicionals per impulsar el creixement, com ara la despesa pública o les exportacions, no són efectives al moment actual.


DUBTES SOBRE LA VERACITAT DE LES DADES PUBLICADES


I encara més, el Govern xinès s'enfronta als dubtes dels experts sobre la veracitat de les dades econòmiques publicades i la sospita que hagin estat maquillades per les autoritats. "Les dades de 2015 augmenten els dubtes sobre la taxa veritable de creixement de l'economia", ha assenyalat al WSJ Eswar Prasad, professor de política comercial de la Cornell University i antic funcionari del FMI a la Xina.


A més del PIB del 4T, la Xina ha publicat que la producció industrial de desembre va pujar un 5,9%, per sota del 6,0% esperat. I que les seves vendes detallistes van augmentar un 11,1% al desembre, per sota de l'11,3% previst. "El gran repte és com disminuim la grandària de la indústria sense que això afecti al mercat laboral de manera dràstica", han assenyalat els experts de Société Générale.


LA TAXA REAL DE CREIXEMENT POT ESTAR EN EL 4,5%


Des de Capital Economics, assenyalen que "les dades oficials no han de ser prese com a valors veritables, però el creixement del 4T i el desembre sembla que ha estat estable. Les dades, encara que mixtes, no suggereixen que la Xina estigui entrant en una crisi econòmica major. Al contrari, esperem que l'impuls de les mesures de política monetària preses recentment millorin les dades de manera gradual durant els propers mesos".


En la seva opinió, "l'estabilitat de les figures oficials no millorarà la confiança dels inversors en les dades oficials. Les nostres estimacions apunten a un creixement bastant menor, però estable en el trimestre anterior". Aquests analistes calculen que la taxa real de creixement del PIB va ser d'un 4,5% en taxa interanual el 4T.

Últimas noticias