Andbank prefereix a l'IBEX a Europa: "L'escenari de 2017 serà positiu per als bancs"
Els analistes del banc d'inversió donen un potencial al selectiu del 5%
- Creuen que per fonamentals l'objectiu són els 9.384 punts
- Adverteixen que Europa segueix perdent oportunitats per fer reformes
- En castellano: Andbank prefiere al Ibex en Europa: "El escenario de 2017 será positivo para los bancos"
2017 serà millor que l'any que expira per a la borsa espanyola. O almenys per l'IBEX-35, gràcies a l'elevat pes del sector financer. Aquesta és una de les conclusions de l'estratègia elaborada per Andbank, que creu que l'entorn serà favorable per a la banca i, amb això, el selectiu espanyol té més potencial que la resta de parquets del Vell Continent.
En concret, el preu objectiu que estableixen per a l'IBEX per fonamentals és de 9.384 punts. Això li dóna a l'índex un escàs marge de revaloració -menys del 2% respecte al nivell actual-, però que supera així i tot a la resta de selectius europeus, pels quals en general a Andbank tenen una visió “neutral”. La preferència per la renda variable espanyola enfront d'altres mercats europeus, explica la responsable d'estratègia, Marian Fernández, es basa en l'estabilitat política -malgrat el Govern en minoria-, un major creixement i un sector bancari “que podria deixar enrere els dubtes”.
Europa segueix perdent oportunitats de dur a terme les reformes que necessita, i el referèndum d'Itàlia és una prova més d'això
En concret, el creixement de les economies de l'Eurozona, que tendeix a homogeneïtzar-se, i les pujades dels tipus dels bons sense que es disparin les del deute perifèric, en gran part “gràcies al Banc Central Europeu (BCE)” pel seu programa de compres d'actius (APP, per les seves sigles en anglès), afavoreixen al sector financer. Per això, “l'IBEX és una de les nostres opcions”, puntualitza Fernández, que recorda que per la seva composició -el pes del sector financer ronda el 40%- depèn en la seva evolució de la banca.
En aquest sentit, David Navarro, gestor de renda variable espanyola d'Andbank, adverteix que els dos grans bancs de l'IBEX, Santander i BBVA, es veuen afectats pel que succeeix a Brasil, Mèxic o Turquia i l'acompliment de les seves divises enfront de l'euro. En la resta de la banca, sobresurten pels seus problemes Popular, i per “el bé” Bankinter, mentre que la resta -CaixaBank, Sabadell i Bankia- “pot ajudar a l'IBEX”.
No obstant això, la visió més enllà del proper any, de llarg termini, és més pessimista: “Europa segueix perdent oportunitats de dur a terme les reformes que necessita, i el referèndum d'Itàlia és una prova més d'això. Sense que se succeeixin aquestes mesures, el BCE no pot retirar-se”, resumeix Álex Fusté, economista cap de la Andbank. En l'entitat consideren que l'anunci de la institució presidida per Mario Draghi no es pot considerar 'tapering' -retirada del QE-, ja que no hi ha data per considerar que desapareguin els estímuls.
El DEUTE... EL MAJOR RISC
El major risc a nivell global, consideren en Andbank, està al mercat de deute. La recent caiguda del preu dels bons -amb la consegüent pujada de les rendibilitats- suposa un advertiment del que podria estar per arribar. Ara com ara, la tornada objectiva que estableixen pel bund alemany a 10 anys és del 0,7% -0,36% actualment-, per al bo espanyol de l'1,9% -1,5% ara mateix-, i del 2,8% als Estats Units -aquest dimarts cotitzen amb un 2,47%-.
"Fins a les eleccions dels Estats Units hi havia una correlació de gairebé el 100% entre el bund i el bo nord-americà, però ara s'ha trencat", recorda Fusté, que preveu tres pujades de tipus de la Reserva Federal (Fed) entre aquesta setmana i el proper any. El rang objectiu de la taxa de fons federals per Andbank se situa així entre el 1% i l'1,25%. "L'impacte que això pugui tenir en els trams llargs de la corba -de tipus en renda fixa- limitarà el bon acompliment de sectors clau com l'immobiliari", agrega.
Això, unit a les expectatives que ha generat la victòria de Trump i que han elevat les rendibilitats en els bons, amenacen al mercat de deute. "És el gran risc, doncs gran part del mercat segueix amb les veles desplegades en deute. El costat positiu és que creiem que les expectatives es frenaran de cop i les tiris deixaran de pujar. Però si segueixen caient els preus dels bons, podria haver-hi claudicació, amb els tipus disparats i les economies emergents amb deute extern en deute sofrint", argumenta Fusté.
L'economista cap d'Andbank recorda que l'augment de tornades al mercat de deute encareix el finançament de les empreses, en un entorn en el qual la situació de plena ocupació de l'economia més gran del planeta provoca que la pressió salarial no impliqui increments de la productivitat. Només augments dels costos financers.
Amb aquest escenari, la valoració per a la borsa nord-americana és "neutral", amb una cotització objectiu per fonamentals de 2.233 punts per al S&P 500, la qual cosa atorga escàs potencial de revaloració. De fet, aquest dimarts cotitza per sobre d'aquest nivell. Aquesta valoració, assenyalen al banc d'inversió, procedeix d'una estimació de creixement dels beneficis del 7,2% i aplicar un PER -vegades que es recull el preu en beneficis- de 17,5 vegades.
PREFERÈNCIA PER LA XINA
La visió de Fusté és més positiva per a la Xina, on destaca la nova ona de liberalització del país, i com pot veure's beneficiat de l'aïllacionisme que promet Trump amb acords comercials amb altres països, com ja ha fet amb Filipines o Malàisia. Així, atorga un potencial de revaloració de l'índex xinès Shenzhen del 14%, que representa a "900 empreses de l'economia moderna", mentre que pel Xangai, que reflecteix "l'economia tradicional", del 5%.
En matèries primeres, l'economista cap d'Andbank creu que "per sostenir el preu del mercat del petroli cal manipular-ho". A més, lleva importància a mitjà i llarg termini a la decisió de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) i altres productors de retallar la producció, ja que considera que es compensarà amb altres competidors com les multinacionals o el fracking nord-americà.