Albella (CNMV): "El pitjor ja ha passat, però seguim amb la llum d'alarma encesa"
El president del regulador borsari defensa que la decisió de vetar els curts va ser encertada
El president de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), Sebastián Albella, considera que el pitjor de la crisi de la Covid-19 ja ha passat, tant en general com pel que fa als mercats. A més, Albella ha defensat aquest dimecres la mesura que el regulador va adoptar a mitjan mes de març de prohibir les posicions curtes. Així, ha remarcat que va ser una mesura consensuada amb altres països europeus, encara que ha recalcat que la CNMV va ser el primer a implementar-la (el 12 de març), cosa de què s'ha mostrat orgullós.
"Aquestes mesures (prohibició de les posicions curtes) retiren força venedora del mercat, atenuant les espirals baixistes, i ens permeten als supervisors fer patent que estem pendents de la situació", ha assenyalat Albella.
El president de la CNMV ha explicat que, atès que aquestes decisions són bastantes controvertides, van intentar a mitjan març que hi hagués una mesura general a nivell europeu. No obstant això, hi havia "diferents sensibilitats i percepcions del que estava sent la crisi i al final només nosaltres i cinc països més (França, Bèlgica, Àustria, Grècia i Itàlia) la vam adoptar". Albella ha dit, en aquest sentit, que aquestes mesures tenen un "efecte assenyalament" i que per això cal intentar consensuar-les i actuar coordinadament. "Si només l'adopta un, està enviant un missatge d'especial preocupació", ha indicat.
Sebastián Albella ha estat categòric sobre la idoneïtat d'aquesta decisió més enllà de les crítiques que hagi pogut rebre el regulador. "Vam fer bé de prohibir els curts, vam contribuir a calmar els ànims, i hem fet molt bé en aixecar-la", assenyala. El màxim responsable de la CNMV ha reconegut que a ells no els agraden especialment aquestes mesures i ha subratllat que es prenen per frenar l'espiral baixista. "A nosaltres no ens agraden. Era plenament raonable aixecar-les. Els 'curtistes' produeixen efectes positius en el mercat perquè incrementen la liquiditat, ajuden a identificar febleses de companyies de pressa, desinflen bombolles abans... i el fet que l'operativa en curt estigui permesa també permet estratègies de negociació que contribueixen, en general, al bon funcionament del mercat", ha explicat
Albella ha afegit que esperen no haver de tornar a adoptar aquesta mesura amb motiu d'aquesta situació producte de la Covid-19, encara que reconeix que continuen "pendents" donat el moment de recessió econòmica en el qual ens trobem, que pot generar problemes de solvència.
"SEGUIM AMB LES LLUMS D'ALARMA ENCESES"
El màxim responsable de la Comissió Nacional del Mercat de Valors creu que el pitjor ha passat pel que fa a la crisi de la pandèmia. "Jo sóc un optimista nat. Crec que el pitjor ha passat, en general i que, des del punt vista del mercat, la situació es consolidarà en termes raonables", ha indicat.
Segons Albella, tot s'ha normalitzat bastant des de la fase crítica que es va viure la segona quinzena de març. "Últimament hi ha hagut un repunt de les cotitzacions I una baixada de la volatilitat. Els mercats són en una situació de retorn a la normalitat". Malgrat això, ha afegit que "tots els supervisors seguim amb les llums d'alarma enceses pel que pugui passar".
El president de la CNMV ha posat èmfasi en la intensa activitat de cooperació internacional durant la Covid-19. "Som membres d'ESMA (Autoritat Europea de Valors i Mercats) i l'activitat d'ESMA en aquesta fase ha estat molt intensa. Ha estat molt enriquidor i satisfactori el treball a nivell europeu", ha apuntat. En aquest sentit, Albella també ha subratllat el treball en el marc de l'IOSCO (Organització Internacional de Comissions de Valors).
Durant el període de més estrès als mercats, el mes de març passat, els nivells no van arribar als que es van veure al 2008-2009 i la volatilitat, tampoc, ha precisat Albella. En aquest sentit, ha reconegut que una de les conclusions que s'ha extret d'aquesta situació de "ple estrès" és que la reforma que es va fer arran de la crisi financera de 2008 i 2009 ha funcionat. Amb tot, va haver-hi moments en els quals es van donar problemes en els processos de liquidació, amb retards en el lliurament de valors que es van resoldre "en un o dos dies" i que es van deure a l'increment dels volums de negociació i l'estrès, a més del fet que moltes entitats participants als processos de liquidació estaven teletreballant, i això implica limitacions en els processos operatius.