Afganistan: les conseqüències per a les borses asiàtiques i nord-americans
Els analistes coincideixen que el succés tindrà repercussions als mercats xinesos
La reconquesta de Kabul a mans dels talibans desperta certa inquietud a les borses mundials. Els successos geopolítics solen tenir diferents lectures als mercats i els analistes s'aventuren a vaticinar que aquest tindrà conseqüències directes a Àsia, tot i que no s'atreveixen a fer prediccions sobre el que passarà a Wall Street.
Les caigudes sofertes aquest dilluns en gran part de les borses mundials s'atribueixen a les dades macroeconòmiques de la Xina, que mostren una desacceleració de la segona economia mundial, a l'avanç del coronavirus i a la situació a l'Afganistan.
Molts països han evacuat el seu personal diplomàtic de la capital, Kabul, on s'han viscut escenes de caos i pànic, amb grups d'afganesos agafant-se als avions nord-americans per intentar sortir d'un país pres pels talibans.
El panorama geopolític sol tenir diferents lectures a les borses, tal com relata Ben Carlson, gestor de carteres de Ritholtz Wealth Management LLC. "Els mercats no sempre responen a aquests esdeveniments de la manera que un pensa", sosté, segons recull MarketWatch.
LA XINA I EL IEN
Malgrat això, molts coincideixen en un punt: influirà, sobretot, a la Xina. "Mentre que un retrocés en les expectatives de creixement pot augmentar la demanda del dòlar com a refugi segur, el ien ha demostrat ser més sensible a les preocupacions geopolítiques regionals, que s'han vist agreujades per les notícies sobre l'Afganistan", afirmen des de Rabobank.
Potser per això, el govern del gegant asiàtic hagi afirmat que respectarà les "eleccions" del poble afganès, com a suport als talibans a Kabul. "La situació a l'Afganistan ja ha sofert una gran transformació i respectem els desitjos i les decisions dels seus ciutadans", ha declarat Hua Chunying, portaveu del Ministeri d'Afers Exteriors de la Xina, recull Financial Times.
"Els factors geopolítics tendeixen a desaparèixer dels titulars, però és molt probable que el flux de notícies sobre les tensions amb la Xina augmenti amb freqüència durant els propers anys", recorden des de Rabobank.
En aquesta situació, comença a sonar entre els analistes la possibilitat d'una implicació dels EUA a Taiwan ara que el govern de Biden serà recordat per aquest fiasco. "Des de fa temps hi ha dubtes sobre si els Estats Units té el poder militar per defensar la regió", assenyalen els experts.
"A l'abril, el Secretari d'Estat Blinken ha assegurat que 'seria un greu error que algú intentés canviar l'statu quo existent per la força'. Dit això, la qüestió de si Biden té la voluntat d'implicar-s'hi a fons s'ha tornat més pertinent ", afegeixen.
LES CONSEQÜÈNCIES ALS EUA
Malgrat tot, i en línia amb el que ha dit Carlson, els analistes no s'atreveixen a fer prediccions sobre les conseqüències de l'esdeveniment de l'Afganistan a Wall Street. "Haurem d'esperar i veure les implicacions a llarg termini", indica J.J. Kinahan, estrateg en cap de mercat de TD Ameritrade, a MarketWatch.
"Fins i tot m'atreviria a especular que la tragèdia de l'Afganistan és un factor que influeix en l'estat d'ànim deprimit. Aquest desastre en política exterior tindrà repercussions: el president Biden mai se'n recuperarà", aventura Neil Wilson, de Markets.com.
"Per als mercats, una de les implicacions de les decisions de la política exterior dels EUA pel que fa a l'Afganistan és que també podrien augmentar els temors pel que fa al poder de la Xina", afirmen des de Rabobank.