Wall Street obre amb pujades lleus tot i Itàlia
Els índexs de la Borsa de Nova York pugen un 0,3% de mitjana després del toc de campana
- A aquesta hora, les borss europees també registren avanços, encara que molt diferents: el millor és el DAX alemany
- Dudley, de la Fed de Nova York, diu que recolzarà la pujada de tipus si l'economia dels EUA segueix pel mateix camí
- En castellano: El Dow Jones vuelve a cerrar en máximos históricos
Wall Street obre amb lleus pujades la jornada d'aquest dilluns. Després del toc de campana, els índexs de la Borsa de Nova York pugen un 0,3% de mitjana, i tot malgrat el que ha ocorregut a Itàlia, on el 'no' s'ha imposat en el referèndum sobre la reforma de la Constitució que va engegar Matteo Renzi, que ja ha dimitit.
Al Vell Continent les borses es troben a aquesta hora tranquil·les, registrant pujades encara que dispars. El millor de tots els índexs és el DAX alemany, que puja més d'un 1%, mentre que la resta es mouen entre avanços del 0,3% i el 0,6%. L'únic que es troba en nombres vermells és el MIB italià que cau entorn del 1%. Són moltes els dubtes que ha suscitat aquesta nova garrotada política a Europa, encara que després dels temors inicials sembla que els inversors s'han calmat. Ara molts es fan una pregunta: Per què estan pujant l'Ibex i la resta de borses europees malgrat el resultat a Itàlia? La majoria d'experts justifica aquest bon comportament en les borses dient que el 'no' ja s'esperava i estava descomptat, encara que no tots ho veuen igual i, com en altres ocasions, hi ha opinions dispars sobre aquest tema.
El que és clar és que sembla que el resultat no està afectant tant com s'esperava, i tampoc hi ha aspectes que els efectes del referèndum italià arribin fins a Wall Street. Just abans de l'obertura ha parlat el president de la Fed de Nova York, William Dudley, que ha dit que recolzarà la pujada de tipus en l'economia nord-americana es manté en la seva trajectòria actual. "Encara hi ha incertesa sobre com la política fiscal evolucionarà en els propers anys, encara que en aquest moment és prematur avançar res", ha dit Dudley, que és un dels membres de la Fed més influents, segons recull CNBC.
Divendres passat es van conèixer les dades de l'atur d'EUA, que es va reduir fins al 4,6% al novembre des del 4,9% a l'octubre. Una dada que situa la desocupació en mínims des d'agost de 2007, abans de la crisi financera. En concret, l'economia americana va crear 178.000 ocupacions el mes passat, una xifra que supera lleugerament la previsió del consens de 175.000 ocupacions i que deixa via lliure a la Reserva Federal (Fed) per pujar els tipus d'interès en la seva propera reunió del 14 de desembre.
En la seva intervenció, Dudley ha dit també que ara els mercats esperen més política fiscal i pujades de taxes més ràpides, sobretot després de la victòria de Donald Trump en les eleccions presidencials d'EUA. L'última pujada de tipus de la Reserva Federal es va produir al desembre de 2015, la primera en gairebé una dècada.
En el plànol macroeconòmic, s'ha publicat als Estats Units la dada del PMI serveis corresponent al mes de novembre que s'ha situat en 54,9 punts, enfront dels 54,7 punts registrats en el període anterior i els 54,9 punts esperats pel mercat, i el PMI compost que ha aconseguit els 54,9 punts, igual que en el període precedent.
Per la seva banda, l'índex ISM no manufacturer del mateix mes s'ha situat en els 57,2 punts, enfront dels 55,3 punts esperats i els 54,8 registrats en el mes precedent.
EL PETROLI ALLARGA LA SEVA ESCALADA
Per la seva banda, el petroli segueix amb la seva escalada i aquest dilluns puja un 0,8% de mitjana després de l'acord aconseguit la passada setmana per l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) per retallar la producció. Ara, totes les mirades es dirigeixen a Rússia, un altre dels grans productors que no està dins d'aquesta organització, per veure si segueix el deixant de la resta de produccions i retalla també el bombament de cru o, si per contra, manté els nivells actuals de producció.