Turquia i Síria eleven a més de 35.000 el nombre de morts pels terratrèmols

El nombre de ferits puja, de moment, fins a 85.000 persones

Per

Bolsamania | 13 feb, 2023

Devastadores xifres continuen arribant des de Turquia i Síria com a conseqüència dels terratrèmols que van assolar els dos països la setmana passada. El nombre de morts és de més de 35.000, dels quals 31.643 s'han notificat al país otomà segons l'últim balanç facilitat per Ankara. Pel costat sirià, l'ONU xifra els morts 4.300, enfront dels 3.580 dels últims balanços del govern del país i els rebels.

Els sismes de magnitud 7,8 i 7,5, respectivament, que van sacsejar dilluns el sud-est de Turquia i el nord-oest de Síria s'han convertit en els més devastadors de la regió i, fins ara, han deixat 85.000 persones ferides, 80.000 a Turquia.

Els equips de rescat continuen treballant als dos països i, malgrat que segons els experts les primeres hores després d'un tremolor són "crucials" per trobar supervivents, els miracles se segueixen produint.

Un equip de bombers de la Unitat d'Emergència i Resposta Immediata de la Comunitat de Madrid (ERICAM) va participar aquest diumenge en el rescat d'una dona de 50 anys que feia 144 hores que estava sepultada.

Un altre equip ha aconseguit rescatar amb vida aquest dilluns una dona a la localitat turca d'Antioquia, a la província de Hatay, que feia 175 hores que estava sota la runa. Així mateix, una nena de quatre anys ha estat rescatada després de 178 hores entre les restes de casa seva a la província turca d'Adiyaman.

Amb tot, l'oficina de les Nacions Unides per a l'Ajuda Humanitària (UN Crisi Relief, per les sigles en anglès), dependent de l'Oficina de Coordinació d'Afers Humanitaris (OCHA, per les sigles en anglès) estima que està arribant el moment de tancar la fase de rescat després del terratrèmol a Turquia i Síria i centrar els esforços a proporcionar als supervivents allotjament, aliment, escoles i ajuda psicosocial.

Els arquitectes turcs, per part seva, han denunciat que la causa de l'elevat nombre de víctimes mortals té a veure amb l'incompliment de les normatives de construcció i les successives amnisties donades pel Govern a edificis aixecats sense llicència.

Últimas noticias