Terratrèmol a Turquia: més de 2.500 morts i 12.000 ferits després d'un tremolor de 7,8 graus
S'intensifiquen les tasques de recerca de les persones que romanen atrapades sota la runa
Actualitzat : 19:56
Més de 2.800 persones han mort i més de 12.000 han resultat ferides aquest dilluns després que un fort terratrèmol, de 7,8 graus, hagi sacsejat el sud-oest de Turquia, a prop de la frontera amb Síria, i després d'una altra rèplica de 7,6 graus que s'ha produït al país otomà hores després del primer tremolor. Els afectats corresponen als dos països, i ja s'ha llançat també una alerta per possible tsunami a Itàlia, per la qual cosa s'ha decidit paralitzar els transports.
Segons el Servei Geològic dels Estats Units (USGS), el tremolor, de magnitud 7,8, ha tingut lloc a les 04.17 hora local, a una profunditat de 17,9 km, a prop de la ciutat de Gaziantep. Segons aquest organisme, es tracta del terratrèmol més fort que el país ha experimentat en més de 100 anys anys de registres.
I l'USGS també ha recordat que un terratrèmol de la mateixa magnitud que va assotar l'est de Turquia el 1939 va causar més de 30.000 morts. Ara, després del tremolor d'aquest dilluns, s'estima que és probable que el nombre de morts podria assolir les 10.000 persones.
Així ho ha dit en un informe, en què explica que "és probable que hi hagi un gran nombre de víctimes i danys extensos, i és probable que el desastre sigui generalitzat", sobretot perquè "la població d'aquesta regió resideix en estructures que són extremadament vulnerables als terratrèmols. L'USGS creu que, a més de les pèrdues humanes, Turquia s'enfronta a pèrdues econòmiques d'entre 1.000 i 10.000 milions de dòlars, cosa que podria arribar fins al 2% del PIB del país.
Es tem que la xifra de morts continuï augmentant amb les hores, perquè el mateix tremolor, i les fortes rèpliques que s'han produït després, han deixat diverses urbs afectades. Segons el ministre de l'Interior turc, Suleymon Soylu, 10 ciutats del país pateixen les conseqüències del que ha passat més o menys: Gaziantep, Kahramanmaras, Hatay, Osmaniye, Adiyaman, Malatya, Sanliurfa, Adana, Diyarbakir i Kilis. Més de 2.800 edificis hi han resultat danyats i s'han esfondrat, segons ha dit el president turc, Recep Tayyip Erdogan.
Ara la prioritat és rescatar tots aquells que han quedat atrapats sota la runa dels edificis que s'han esfondrat a causa del tremolor, de manera que a prop de mil voluntaris de recerca i rescat han estat desplegats des d'Istanbul. "80 oficials d'AFAD (agència d'emergència per a desastres), 27 municipis acreditats i ONG, 968 voluntaris de recerca i rescat, 4 gossos K9, 2 camions i materials d'ajuda han estat enviats a l'àrea afectada pel terratrèmol", ha escrit el governador d'Istanbul, Ali Yerlikaya, a Twitter.
A més, l'agència de desastres de Turquia ha demanat ajuda a la comunitat internacional mentre duu a terme operacions de cerca i rescat, atesa la magnitud del desastre. L'Organització del Tractat de l'Atlàntic Nord (OTAN), la Unió Europea (UE) i 45 països ja han ofert assistència, mentre que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha activat la xarxa d'equips mèdics d'emergència a Turquia i Síria per ajudar els afectats pel terratrèmol, que també s'ha sentit al Líban i Xipre.
Cal recordar que Turquia es troba en una de les zones sísmiques més actives del món. Set terratrèmols amb una magnitud de 7,0 o superior han assotat el país als últims 25 anys, però aquest dilluns ha estat el més gran. També és el terratrèmol més fort que ha passat a qualsevol part del món des que un de magnitud 8,1 va colpejar una regió remota a prop de les Illes Sandwich del Sud al sud de l'Oceà Atlàntic el 2021, sense causar-ne danys.
SÍRIA, ZONA DE DESASTRE
Al nord de Síria la situació és també complicada. Els morts s'han registrat principalment a les regions d'Alep, Hama, Latakia i Tartus, ha informat la televisió estatal siriana. A més, els Cascos Blancs del país, també coneguts com la Defensa Civil Síria, han emès un comunicat declarant que el nord-oest de Síria és un “àrea de desastre”.
"Fem una crida a totes les autoritats locals i forces civils perquè mobilitzin les seves unitats, i recomanem a totes les organitzacions humanitàries, de salut i de socors que operen a Síria que es reparteixin el treball d'acord amb el sistema de paritat i la seva distribució geogràfica per garantir que les necessitats estan cobertes tant com sigui possible", han demanat.
El Ministeri de Defensa sirià, per part seva, ha dit en un comunicat que està "mobilitzant totes les seves unitats, formacions i institucions en totes les àrees per brindar ajuda immediata i assistència urgent als residents afectats pel terratrèmol, buscar les persones atrapades sota les runes i tractar els ferits".
Els hospitals ja estan col·lapsats, amb pacients als passadissos, i altres, com l'hospital Al Dana, han hagut de ser evacuats després de patir greus danys pel terratrèmol.