Suècia i Finlàndia estudien demanar el seu ingrés conjunt a l'OTAN el 16 de maig

Les primeres ministres dels dos països es reuniran amb el president alemany el 3 de maig

Per

Bolsamania | 02 mai, 2022

Els governs de Finlàndia i Suècia han augmentat la intensitat de les converses amb els socis de l'Organització del Tractat de l'Atlàntic Nord (OTAN) per sol·licitar la seva adhesió de manera conjunta el 16 de maig després de l'esclat de la guerra a Ucraïna i com a forma de protegir-se davant d'una possible invasió russa, atès que els acords de l'organisme tracten un atac a qualsevol Estat membre com un atac propi i s'ha de lluitar en defensa.

La primera gran cita de Magdalena Andersson, primera ministra de Suècia, i Sanna Marin, primera ministra de Finlàndia, serà el 3 de maig, quan es reuniran amb el president d'Alemanya, Olaf Scholz. A les converses que es donaran a Berlín tractaran temes de seguretat i, per tant, discutiran aquesta adhesió conjunta.

Abans, el 29 d'abril ja es va discutir un salt conjunt per entrar a l'OTAN mitjançant un procés accelerat. Aleshores, van ser els ministres de Relacions Exteriors dels dos països els que van tractar el tema en una reunió a Hèlsinki, tot això després de l'oferiment del secretari general de l'aliança, Jens Stoltenberg, un dia abans.

"Si Finlàndia i Suècia decideixen postular-se, l'OTAN farà que el procés d'adhesió sigui tan ràpid com sigui possible", va dir llavors, afegint que "la meva conversa amb el president Niinistö va abastar la possible sol·licitud de Finlàndia per unir-se a l'aliança i qualsevol arranjament que pogués fer-se per al període entre la presentació de la sol·licitud i la seva ratificació”.

Finlàndia ha de decidir sobre la seva adhesió a la primera o segona setmana de maig, i després l'Oficina del President haurà de ser ratificada, sobre la base d'una recomanació de la Primera Ministra Marin.

En el cas de Suècia, el límit és el 13 de maig, però fa poc es va evidenciar després de la presentació de l'avaluació política de seguretat nacional, en què la primera ministra Andersson va descriure la possible unió a l'aliança com “la solució de la OTAN".

A tot això s'hi arriba en un clima de tensió que ha anat augmentant. Després que Suècia retirés l'estatus diplomàtic a tres diplomàtics russos a Estocolm, el Kremlin va contestar expulsant quatre diplomàtics suecs.

Últimas noticias