Rússia suspèn durant una setmana el bombament pel gasoducte TurkStream
A través del qual subministra combustible a Turquia i a diversos països del sud d'Europa
Actualitzat : 12:56
Gazprom ha suspès des d'aquest dimarts i durant una setmana, fins al proper dia 28 de juny, el bombament pel gasoducte TurkStream, a través del qual subministra combustible a Turquia i a diversos països del sud d'Europa. El consorci gasístic rus justifica aquesta mesura per la necessitat de dur a terme “labors de manteniment”.
"La suspensió del transport de gas va ser acordada amb totes les parts interessades", ha dit Gazprom al seu canal de Telegram, segons recull Efe.
Cal destacar que el gasoducte TurkStream, estès pel fons del mar Negre, pot transportar fins a 31.500 milions de metres cúbics de gas anualment. A més, per cadascun dels dos fils de la infraestructura, de prop de 1.100 quilòmetres de longitud, es poden bombar fins a 41,2 milions de metres cúbics de gas diàriament.
Ara el subministrament se n'ha paralitzat, cosa que podria suposar un altre cop dur per a Europa. I és que només diumenge passat Rússia va bombar via TurkStream al Vell Continent 32 milions de metres cúbics de gas. L'any passat, mitjançant aquesta via, projecte valorat en prop de 7.000 milions de dòlars, Bulgària va rebre 10,5 milions de metres cúbics de gas; Grècia, 9,6 milions; Sèrbia, 8,9 milions; Romania, 8,5 milions; Hongria, 6,3 milions, i Macedònia del Nord, 1,7 milions.
DESPRÉS DELS TALLS AL NORD STREAM
La decisió de Gazprom es produeix després dels talls perpetrats a la setmana passada a través del gasoducte Nord Stream. Fa uns dies Rússia va dur a terme dues reduccions consecutives dels enviaments per aquest gasoducte, primer del 40% i després una altra del 33%, que l'operador va justificar per problemes amb les revisions tècniques de les turbines de l'alemanya Siemens.
Aquestes turbines són ara mateix al Canadà, retingudes a causa de les sancions imposades a Rússia per la seva campanya militar a Ucraïna. "Determinades turbines no poden ser tornades. Els europeus no les tornen. Aquest és el motiu que ara no tenim amb què bombar. És una crisi que han fabricat amb les seves pròpies mans. Creada amb les mans de la Unió Europea", va dir aquest dilluns el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov. Alemanya afirma, però, que no es creu aquesta explicació i veu motius polítics darrere dels talls de gas.
El Nord Stream transporta gas rus a Alemanya a través del mar Bàltic i havia de ser completat per Nord Stream 2, congelat pel govern alemany a causa de l'"operació militar especial" de Rússia a Ucraïna.