Putin supedita reactivar l'acord del gra a què es compleixin les condicions de Rússia

La reunió entre el mandatari rus i Erdogan s'ha acabat sense acord

Per

Bolsamania | 04 set, 2023

Actualitzat : 18:32

El president de Rússia, Vladimir Putin, ha rebutjat reprendre l'acord per a l'exportació de gra a través del mar Negre després de diverses hores de reunió a Sotxi (Rússia) amb el seu homòleg turc, Recep Tayyip Erdogan.

Putin ha assenyalat que només estaria disposat a tornar a l'acord si s'aixequen les restriccions a l'exportació de productes agrícoles russos, segons ha informat l'agència Tass.

"Ho farem tan bon punt s'apliquin plenament tots els acords que conté (l'acord) sobre l'aixecament de les restriccions a l'exportació de productes agrícoles russos", ha dit.

A més, el mandatari rus també ha afirmat que el pacte no ha servit perquè el gra arribi als països més necessitats i que s'han fet servir els corredors humanitaris per a atacs terroristes.

Erdogan, per part seva, ha indicat que és possible trobar aviat una solució i que Turquia ha preparat juntament amb l'ONU un nou paquet de propostes per reactivar l'acord i està esperant resultats.

"Creiem que cal mantenir la iniciativa per eliminar les deficiències (del pacte). En aquest context, hem preparat un paquet que conté nous suggeriments en consulta amb les Nacions Unides", ha ressaltat.

En aquest sentit, ha demanat que Ucraïna també hi posi de part seva. "Ucraïna ha de, per descomptat, suavitzar les seves postures per poder fer passos compartits amb Rússia".

La trobada entre Putin i Erdogan ha estat la primera després que Moscou sortís, el juliol passat, del pacte per a l'exportació del gra ucraïnès a través del mar Negre, cosa que va justificar per l'incompliment de la "part russa" d'aquest acord.

"Les negociacions, efectivament, tindran lloc dilluns, a Sotxi", va confirmar fa uns dies el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, i va afegir que les converses entre els dos líders tindran lloc "al migdia".

Per part seva, el ministre de Relacions Exteriors turc, Hakan Fidan, ha declarat dijous en una visita a Moscou que reactivar l'acord per transportar gra ucraïnès a través del mar Negre era "fonamental" per a la seguretat alimentària. De fet, va aprofitar la visita per reclamar al seu homòleg rus, Sergei Lavrov, la reactivació d'un acord que l'any anterior va permetre la sortida de més de 37 milions de tones de gra a través del mar Negre.

Rússia es va retirar el juliol de l'acord sobre cereals recolzat per l'ONU i que Turquia va ajudar a negociar, revocant de fet la navegació segura per als vaixells civils que naveguen pel mar Negre. L'anunci de Moscou es va produir poc després que Ucraïna digués que dos vaixells més estaven navegant a través d'un corredor temporal que Kíiv havia establert per garantir la seguretat de la navegació.

De fet, Kíiv va anunciar el nou corredor marítim l'agost, després que Moscou advertís que els vaixells que sortissin dels ports ucraïnesos podien ser considerats objectius militars.

EL QUE POSEN SOBRE LA TAULA

A la cita d'aquest dilluns, Turquia ha deixat clar que considera que no hi ha alternativa a la iniciativa del mar Negre, mentre que Rússia vol proposar al país otomà el subministrament d'1 milió de tones de gra rus a un preu reduït perquè el cereal pugui ser processat en empreses turques i enviat posteriorment als països més necessitats.

Aquesta proposta russa, que comptaria amb el suport financer de Qatar, és una iniciativa del president rus i Moscou la considera "una alternativa òptima a l'acord del mar Negre" per a l'exportació de gra ucraïnès i el cereal i els fertilitzants russos.

Últimas noticias