May apunta que el Regne Unit pagarà la factura del divorci de la UE, però no reconeix els 60.000 milions
"No pagarem només per marxar, però sí, complirem amb les nostres obligacions", assegura la primera ministra britànica
- Brussel·les calcula que el Regne Unit haurà de complir amb les obligacions monetàries per valor de 60.000 milions d'euros, a partir de 2019
- En castellano: May apunta a que Reino Unido pagará la factura del divorcio con la UE, pero no reconoce los 60.000 millones
El dia després de l'històric moment en què el Regne Unit va activar l'article 50 del Tractat de la Unió Europea (UE) per arrencar dos llargs anys de negociacions sobre els termes en què el país abandonarà el bloc europeu, com a molt tard, el 29 de març de 2019, ja s'aborden els aspectes prioritaris que es tractaran durant les converses que arrenquen oficialment al maig. El status dels ciutadans de la UE al Regne Unit i la factura que el govern conservador haurà de pagar a Brussel·les són dos assumptes candents sobre els quals May s'ha mostrat flexible.
En la seva compareixença davant la Cambra dels Comuns del Parlament britànic per explicar els punts de la carta lliurada, amb la qual Londres ha notificat el seu adéu formal, al president del Consell Europeu, Donald Tusk, la premier va deixar clar que vol reservar els drets dels treballadors comunitaris al país. I durant una entrevista a la BBC1, ha apuntat que el Regne Unit està preparat per complir amb les seves obligacions amb la UE, en l'aspecte econòmic també.
"No pagarem només pel fet de marxar”, però el país ha de decidir “quines són les seves obligacions amb els ‘Vint-i-set”
May va refusar en diverses ocasions descartar que el país assumirà “la factura del divorci” de la UE i encara que va assenyalar que no està disposada a “pagar només pel fet de marxar-nos”, el país ha de decidir “quines són les seves obligacions amb els ‘Vint-i-set”. “Tinc molt clar el que espera la gent, però també tinc molt clar que som una nació que respectem la llei i que complirem amb les nostres obligacions”, va assegurar May.
Segons l'avançat al febrer pel canceller austríac Christian Kern, Brussel·les preveu exigir al Regne Unit 60.000 milions d'euros pel Brexit, l'equivalent al 2,3% del PIB del país. Un preu que Londres no sembla disposat a pagar, ja que el país seguirà fent les seves aportacions a la UE mentre durin les converses i, de moment, May ha esquivat reconèixer l'import total del deute. El Govern britànic sí, espera que tot el que aporti al bloc comunitari durant el procés de sortida sigui descomptat de la quantitat final.
IMMIGRACIÓ I ACCÉS Al MERCAT ÚNIC
En el transcurs de l'entrevista, May també va dir que els immigrants encara tindran l'entrada franquejada al país després del Brexit. No obstant això, “veurem una reducció en el nombre d'immigrants”, va assegurar la líder conservadora, encara que va refusar a donar una xifra. En canvi, la premier va posar l'accent sobre el fet que Gran Bretanya tindrà control sobre el nombre de migrants de la UE que vénen al Regne Unit.
Sobre les perspectives d'un tractat de lliure comerç amb el bloc europeu, May va dir que estava buscant un "acord de lliure comerç global que li atorgui aquesta capacitat per comerciar lliurement al mercat únic europeu i perquè negociïn amb nosaltres”. "Serà una relació diferent, però crec que pot tenir els mateixos beneficis en termes d'accés lliure al comerç”, va emfatitzar la primera ministra.