Macron i Merkel discuteixen amb Putin una possible cooperació sobre la Sputnik V
També li han dit al president rus que respecti els drets de l'opositor empresonat Navalny
Actualitzat : 15:20
El president francès, Emmanuel Macron, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, van abordar aquest dimarts durant una videoconferència conjunta amb el president rus, Vladimir Putin, la possibilitat de distribució i producció conjunta de la vacuna russa Sputnik V dins de la Unió Europea, segons informacions recollides per Reuters de l'oficina de Macron i el Kremlin.
L'organisme regulador de la Unió Europea, l'Agència Europea de Medicaments (EMA, per les seves sigles en anglès), encara no ha donat la seva aprovació a l'Sputnik V, però l'està revisant.
L'ús de la vacuna russa ha dividit el bloc de 27 països: alguns, com Thierry Breton, Comissari de Mercat Interior de la UE, diuen que no necessiten l'Sputnik V mentre que uns altres, com Charles Michel, que presideix les cimeres de la UE, acusen Moscou d'utilitzar les vacunes amb finalitats propagandístics, cosa que Rússia rebutja.
La conversa entre els tres mandataris va abordar tant la situació sanitària com diferents temes d'interès internacional.
I és que Macron i Merkel també van dir a Putin que respectés els drets de l'opositor polític empresonat Alexei Navalny i que preservés la seva salut, ha informat la presidència francesa en la seva declaració.
El Kremlin, per part seva, ha destacat que Putin va explicar el que va anomenar les "circumstàncies objectives" del cas de Navalny, que va ser empresonat al mes passat per dos anys i mig per càrrecs que ell va qualificar com políticament motivats. Des de llavors ha al·legat que no està rebent un tractament mèdic adequat.
Els tres dirigents van parlar també de la situació a Ucraïna, Bielorússia, Líbia i Síria, i van acordar coordinar esforços perquè l'Iran torni a complir plenament les seves obligacions internacionals, segons el comunicat francès.
En aquest sentit, el president francès i la cancellera alemanya van destacar igualment que França, Alemanya i Rússia han de fer valer tot el seu pes per afavorir el procés de transició política a Líbia i facilitar que la seguretat en aquest país millori.
Putin va aprofitar la trucada per acusar Ucraïna de provocar un enfrontament armat amb els separatistes prorussos i de no complir acords anteriors sobre el seu est, devastat per la guerra, segons el Kremlin.