Macron advoca per un pacte de govern democràtic per derrotar l'extrema dreta

"És un moment històric per a França"

Per

Bolsamania | 12 jun, 2024

L'auge de l'extrema dreta a les eleccions al Parlament Europeu d'aquest diumenge ha posat contra les cordes nombrosos governs del Vell Continent. França ha estat un dels països que n'ha patit els majors envits. I és que la folgada victòria del partit de Marine Le Pen ha portat el president Emmanuel Macron a avançar les eleccions legislatives. Uns comicis per als quals el mandatari francès ha demanat un pacte de govern democràtic.

Durant una conferència de premsa, que en principi estava prevista per aquest dimarts, Macron ha remarcat que convocar eleccions anticipades ha estat l'únic camí a seguir després dels resultats europeus i ha instat els socialdemòcrates, els verds i els demòcrates cristians a unir-se per aconseguir un pacte de govern que permeti derrotar els extremistes.

El president francès ha presentat els comicis com un plebiscit entre forces democràtiques que poden governar i l'extrema dreta, en què els votants s'enfronten a una elecció entre "aliances impies als dos extrems que no estan d'acord en gairebé res excepte a repartir llocs de treball" versus el bloc presidencial amb "una visió única del país" tant al país com a l'estranger.

"És un moment històric per a França" , ha afirmat Macron, que creu que des de diumenge a la nit "han caigut les màscares", en referència a l'anunci del líder republicà que recolza una aliança amb l'extrema dreta.

"Creiem que el líder del partit republicà, el Sr. Ciotti -i els republicans que el segueixen- que fins ara van explicar que la majoria governant era massa laxa i que necessitàvem controlar la nostra despesa pública més ràpidament, governarien eficaçment amb l'extrema dreta Reagrupament Nacional, el programa del qual ha costat de manera independent uns 100.000 milions d'euros a l'any per als nostres contribuents?”, ha indicat.

El president francès també ha aprofitat la seva intervenció per defensar la gestió al capdavant del país i ha emfatitzat la necessitat invertir en serveis públics i ha dit que les propostes d'altres partits sobre les pensions significarien la fallida del sistema.

És més, Macron creu que França ha de "prendre decisions senzilles i quotidianes, com permetre que l'Estat recuperi el control sobre la qüestió dels menors no acompanyats, que són un problema de seguretat a tantes ciutats, respondre amb més fermesa a l'augment de la violència juvenil... i respondre al sentiment d'impunitat existent amb un sistema de justícia els recursos del qual s'han incrementat, però que ara també ha de respondre amb sentències més ràpides, més segures i més clares”.

La primera volta d'aquestes eleccions serà el 30 de juny, mentres que la segona se celebrarà el 7 de juliol. Cal assenyalar que Renaixement (Renaissance), el partit de Macron, no té majoria absoluta a l'Assemblea Nacional (cambra baixa) des de mitjans de 2022.

Últimas noticias