L'OTAN convida formalment Suècia i Finlàndia a unir-se a l'Aliança
L'entrada dels dos països "els farà més segurs i l'OTAN, més forta"
L'OTAN ha convidat formalment Suècia i Finlàndia a unir-se a l'Aliança. Els caps d'Estat dels 30 països aliats han arribat a un acord unànime aquest dimecres durant la cimera de Madrid perquè els dos països escandinaus passin a formar part definitivament del bloc atlàntic.
Després d'àrdues negociacions, la invitació ha estat possible després que els dos països arribessin dimarts a un acord amb Turquia, que vetava el seu ingrés.
"Els aliats han pres la decisió històrica de convidar Suècia i Finlàndia a ser membres de l'Aliança", ha anunciat el secretari general de l'organització, Jens Stoltenberg, en una roda de premsa. El seu ingrés demostra que la porta de l'OTAN està oberta i que Putin ha fracassat en el seu intent de tancar aquesta porta, ha defensat.
L'entrada de Suècia i Finlàndia farà aquests països i l'espai euroatlàntic "més segurs" i "l'OTAN més forta", segons la declaració feta pública per l'Aliança. Els estats membres també es comprometen a garantir-ne la seguretat durant el període de transició entre la sol·licitud d'entrada i el moment en què aquesta es fa efectiva.
Ara, l'ingrés de Suècia i Finlàndia haurà de ser ratificat pels parlaments dels 30 països de l'organització. "El procés ha avançat ràpid fins ara, però a partir d'ara trigarà un cert temps", ha assenyalat Stoltenberg.
Rússia ha assegurat que l'ingrés de Finlàndia i Suècia a l'OTAN és un factor "desestabilitzador". "La nostra posició és coneguda. No canvia. Considerem l'ampliació de l'Aliança Atlàntica com un factor particularment desestabilitzador a nivell internacional", ha recalcat el viceministre d'Exteriors de Rússia, Sergei Riabkov.