L'impeachment a Trump apunta que hi va haver pressions a Ucraïna
Els primers testimonis denuncien un "canal altament irregular" per a la política exterior en aquest país
El Congrés dels Estats Units ha acollit aquest dimecres les primeres audiències públiques en una nova fase del procés de l'impeachment contra el president, Donald Trump, per suposades pressions a Ucraïna perquè investigui un rival polític, el precandidat demòcrata Joe Biden, que han començat amb el demolidor testimoni de qui va ser el màxim càrrec diplomàtic al país europeu.
La Cambra de Representants s'ha convertit en l'epicentre de la política nord-americana en acollir les sessions de la comissió mixta que intenta determinar des de fa mesos si hi ha base legal per presentar càrrecs contra Trump i deslligar un procés d'impeachment que podria acabar amb el seu cessament a tot just un any de les properes eleccions presidencials.
En aquests mesos, la comissió ha interrogat a porta tancada els testimonis de les suposades maniobres de Trump i els seus col·laboradors més propers per aconseguir que les autoritats ucraïneses obrissin una investigació oficial contra Biden i el seu fill Hunter per presumpta corrupció en els seus negocis amb una empresa energètica d'Ucraïna.
Les alarmes es van activar quan es va conèixer el contingut d'una conversa telefònica que va tenir lloc el passat 25 de juliol entre Trump i el seu homòleg ucraïnès, Volodimir Zelenski. "El que puguis fer amb el fiscal general estarà genial", li va dir el magnat novaiorquès, d'acord amb la transcripció difosa per la pròpia Casa Blanca.
Ara, en aquesta sèrie d'audiències públiques que es desenvoluparan entre aquest dimecres i divendres, la comissió indagarà si Trump va tractar de condicionar l'ajuda militar que els Estats Units proporciona a Ucraïna, en el marc del conflicte armat a Donbas i l'annexió russa de Crimea, a les investigacions contra l'exvicepresident demòcrata i el seu fill.
"Les preguntes presentades per aquesta investigació d'impeachment són si el president Trump va intentar explotar la vulnerabilitat d'un aliat i convidar a la interferència ucraïnesa en les nostres eleccions", ha explicat el cap d'aquesta comissió, Adam Schiff, durant el seu discurs inaugural.
"La nostra resposta a aquestes preguntes afectarà no només el futur d'aquesta presidència, sinó el futur de la presidència en si i quin tipus de comportament o mal comportament ha d'esperar el poble nord-americà del seu comandant en cap", ha indicat.
El màxim representant del Partit Republicà a la comissió, Devin Nunes, ha fet de contrapès a Schiff, i ha rebaixat el procés d'impeachment a "una campanya de difamació acuradament orquestrada" que ara deriva en "una actuació teatral televisada".
PRIMERS TESTIMONIS
Els primers a declarar públicament han estat l'actual ambaixador dels Estats Units a Kíev, William Taylor, i el responsable de la política exterior cap a Ucraïna al Departament d'Estat, George Kent.
Kent ha denunciat que "semblava haver-hi dos canals per a la política exterior dels Estats Units (cap a Ucraïna), un regular i un altre altament irregular". El segon estaria en mans de Trump i el seu cercle proper: el seu advocat personal Rudy Giulaini; el seu cap de Gabinet, Mick Mulvaney; el secretari d'Energia, Rick Perry; l'ambaixador a la UE, Gordon Sondland; i l'exenviat especial per Kíev Kurt Volker.
Taylor ha explicat que, a través d'un ajudant seu que va escoltar una conversa telefònica entre Sondland i Trump, va poder saber que el president va preguntar a l'ambaixador sobre les "investigacions", al qual aquest li va respondre que els ucraïnesos estaven "preparats per seguir endavant".
A l'endemà d'aquesta conversa telefònica, l'ajudant va preguntar directament a Sondland què pensava Trump sobre Ucraïna. "Li va respondre que al president li importava més les investigacions sobre Biden, per a les quals Giuliani estava pressionant".
En aquest punt, Schiff ha volgut tornar a preguntar a Taylor per confirmar que, d'acord amb el seu relat, Trump estava més interessat en l'eventual investigació als Biden que en la política exterior cap a Ucraïna. "Sí, senyor", li ha respost el diplomàtic nord-americà.
"No crec que els Estats Units hagi de demanar a altres països que s'impliquin en investigacions selectives i políticament motivades contra opositors als quals estan al poder perquè aquestes accions minen l'Estat de Dret", ha considerat Kent.
IMPEACHMENT
Amb aquestes audiències públiques, que estan sent transmeses en directe per les principals televisions i s'espera que tinguin una audiència considerable, es tanca la fase de mera investigació.
Una vegada concloses, la comissió haurà de decidir si presenta càrrecs contra Trump, la qual cosa donaria lloc al procés d'impeachment en sentit estricte, és a dir, un judici polític al Senat que acabaria amb la seva absolució o destitució.
Només tres presidents nord-americans han estat sotmesos a un impeachment. El primer va ser Andrew Johnson després de la guerra civil i, més recentment, Bill Clinton, que va ser jutjat i absolt per mentir sobre la seva relació amb l'exbecària de la Casa Blanca Monica Lewinsky. Richard Nixon, per la seva banda, va dimitir abans de ser cessat pel 'Watergate'.
L'expectació política i mediàtica per aquestes vistes obertes contrasta amb l'aparent desinterès del propi Trump. "Estic massa ocupat per veure-ho (...) Estic segur que me'n donaran un resum", ha dit a preguntes de la premsa des de la Casa Blanca. A més, ha incidit que és "una caça de bruixes". "No hi ha res", ha asseverat.