La Xina i Rússia enforteixen llaços amb la visita de Xi Jinping mentre Occident vigila
Hi ha el temor que la Xina proporcioni armament a Rússia que li permeti guanyar la guerra
- En castellano: China y Rusia fortalecen lazos con la visita de Xi Jinping, mientras Occidente vigila
Vladimir Putin, president de Rússia, i Xi Jinping, president de la República de la Xina, van començar aquest dilluns una cimera que durarà tres dies per enfortir els llaços entre les dues nacions.
Els dos països es troben a l'ull d'Occident durant aquesta visita, que es veu com un augment en la distància ja existent amb la Xina tant geopolítica com econòmicament o militarment. Putin i Xi Jinping fa una dècada que estrenyen llaços diplomàtics, de defensa i comercials, però aquesta és la primera visita del president de la Xina des que va començar la guerra a Ucraïna.
Per tant, el país asiàtic s'ha col·locat al punt de mira en fer aquesta visita d'Estat, ja que la Xina haurà de triar entre Rússia i Occident malgrat els seus intents per mantenir-se neutral de cara a l'exterior, que el van portar fins a redactar un pla de 12 punts per acabar amb la guerra.
Per a Europa i els Estats Units, aquesta visita augmenta el risc que la Xina acabi proporcionant a Rússia armament que li permeti guanyar la guerra a Ucraïna, cosa que suposaria passar línies vermelles i portaria Occident a imposar sancions com a resposta.
La unió entre els dos països es produeix gràcies als seus objectius geopolítics, ja que els dos busquen una pèrdua de poder d'Occident, tant de l'OTAN com dels Estats Units. Aquest desig ha augmentat en els darrers temps a causa de les diferents sancions i restriccions que estan rebent Rússia i la Xina. Mentre que la primera ha vist com, després de la invasió a Ucraïna, els principals països tallaven en gran mesura relacions amb Rússia, la segona també ha patit les restriccions en exportacions de tecnologia.
A més, Xi Jinping no ha vist amb bons ulls l'últim acord sobre submarins nuclears que s'ha produït entre el Regne Unit, els Estats Units i Austràlia, pel qual aquests tres països aconseguiran una flota de fins a vuit submarins de propulsió nuclear per a prop de 360.000 milions de dòlars.
És per això que, per a Vladimir Putin, la visita implica que els dos països estan "construint ponts", a diferència d'altres que "aporten discòrdia a l'harmonia mundial", recull CNBC. Per part seva, el seu homòleg xinès ha recalcat que la visita "serà fructífera i donarà un nou impuls al desenvolupament sa i estable" de les relacions entre les dues nacions.
Aquesta visita es produeix en un context d'aïllament de Moscou per part de l'esfera internacional i després de l'emissió per part de la Cort Penal Internacional d'una ordre de detenció per al president rus per crims de guerra comesos a Ucraïna.
Per als experts, aquesta visita s'ha d'observar tenint en compte que "la Xina no necessita Rússia", ja que és "una economia molt petita" comparada amb el país presidit per Xi Jinping, "excepte per petits sectors com el militar o el de hidrocarburs", ha declarat Cristopher Granville, director d'investigació de política mundial a TS Lombard.
Tot i això, per a Granville, la pressió dels Estats Units sobre la Xina amb la guerra comercial i tecnològica, està fent que la relació amb Rússia es torni "més valuosa per a la Xina".