La UE denega l'accés al seu mercat financer a cinc països

Argentina, Austràlia, Brasil, Canadà i Singapur són els afectats

Per

Bolsamania | 29 jul, 2019

Actualitzat : 13:15

La Comissió Europea té intenció de denegar a cinc països l'accés a part del seu mercat financer. Es tracta d'Argentina, Brasil, Austràlia, Canadà i Singapur, encara que la mesura pot també acabar afectant el Regne Unit, en plenes negociacions per abandonar la UE, tal com informa Financial Times.

La Unió Europea té una aliança amb tercers països no europeus que permet a aquests últims tenir accés al seu mercat financer. A més de països, en aquesta aliança també s'inclou empreses d'inversió, cambres de compensació o agències de qualificació creditícia. La inclusió de nous membres té lloc sempre que es consideri que les seves regles reguladores van en línia amb les estipulades per la UE, en un sistema anomenat d''equivalència'.

El motiu del bloqueig resideix, segons sembla, en què els cinc països esmentats no regulen amb el rigor requerit per Brussel·les les agències de qualificació creditícies. Per tant, s'ha pres la decisió d'excloure aquests països en entendre que els bancs europeus no poden confiar en aquestes qualificacions, en no estar subjectes a una regulació i supervisió estrictes, remarca la informació del diari britànic.

Es tracta de la primera vegada que es prenen aquestes mesures, tot i que pel que fa al Regne Unit els problemes poden ser grans, ja que encara està negociant amb la UE els termes de la seva sortida del bloc comunitari. I és que, aquest és un sistema al qual probablement haurà de adherir el país després del Brexit. Ara molts veuen en aquesta decisió un advertiment de Brussel·les als britànics, als quals dona a entendre que necessita alinear-se amb les normes comunitàries si vol que les seves plataformes comercials i empreses financeres segueixin tenint accés als clients europeus. Cosa que al seu torn ha augmentat els temors de la City sobre els problemes que es trobarà un cop es produeixi el divorci amb la UE.

Valdis Dombrovskis, vicepresident de la Comissió encarregat de la regulació financera, ha assegurat que la decisió sobre les agències de qualificació estableix "un precedent per al control de l'adhesió". "Hem tingut un ampli diàleg amb aquests països, de manera que sabien que hi havia un problema i que podia haver-hi conseqüències", ha explicat el dirigent comunitari, que ha advertit que durant sis anys "han decidit no actualitzar la seva legislació", per la qual cosa ara "nosaltres hem hagut de prendre la decisió de retirar l'equivalència".

PER QUÈ ÉS IMPORTANT L''EQUIVALÈNCIA'

L' 'equivalència' es refereix a la legislació de la UE que va sorgir el 2013, i que ha reflectit la frustració del bloc després que agències com Standard & Poor's i Moody's hagin contribuït a l'aprofundiment de la crisi de deute sobirà a rebaixar la qualificació de països com Grècia i Portugal en moments delicats. La normativa comunitària restringeix la publicació d'aquestes decisions i estableix una sèrie de normes per evitar conflictes d'interessos. Però altres països no han seguit l'exemple d'Europa, i això és el que ha despertat les reticències del bloc.

En concret, les disposicions d''equivalència' de la llei permeten que les qualificacions d'una agència puguin utilitzar-se dins la UE, especialment per part dels bancs a l'hora de mesurar el risc de pèrdues a les inversions i, per tant, la quantitat de capital que necessiten en cada cas.

Últimas noticias