L'ONU alerta que el "terratrèmol" del coronavirus provocarà recessió

S'estima que el creixement anual global quedarà per sota del 2,5 per cent

Per

Bolsamania | 10 mar, 2020

Les Nacions Unides han alertat que la crisi del coronavirus està derivant "cada vegada més" en una amenaça econòmica, el "terratrèmol de la qual" provocarà una recessió econòmica a alguns països, així com la desacceleració del creixement anual global per sota del 2,5 per cent, segons l'últim informe de la Conferència de les Nacions Unides per al Comerç i el Desenvolupament (UNCTAD).

D'acord amb un comunicat emès per l'ONU, l'economia mundial haurà de fer front a pèrdues entorn dels mil milions de dòlars, en el millor dels casos, per la qual cosa és necessari, a més de mesures macroeconòmiques, "polítiques correctives i reformes institucionals".

"La durada i la profunditat de la crisi dependrà de tres variables: l'abast de la propagació i la rapidesa amb què s'expandeixi, quant de temps passarà abans que es trobi una vacuna, i com d'efectius seran els encarregats de formular polítiques per mitigar el mal a la nostra salut i al nostre benestar físic i econòmic", han assenyalat els experts citats per Nacions Unides.

En aquest sentit, a la incertesa que envolta cadascuna d'aquestes variables se'n suma una quarta, l'ansietat dels individus. La pèrdua de confiança dels consumidors i inversors són els signes més immediats de la propagació del contagi, encara que la deflació dels preus dels actius, la demanda agregada feble, l'augment del deute i la deterioració de la distribució de l'ingrés plantegen majors desafiaments de política.

POSSIBLES SORTIDES A LA CRISI

L'ONU ha afirmat que existeix "l'opinió consensuada" que aquesta crisi té el potencial d'alterar el que va ser "una recuperació global vacil·lant" que s'havia establert durant el segon semestre de 2017.

Si el brot és de curta durada, ha explicat, existeix "una combinació familiar de polítiques monetàries" i de "estabilitzadors fiscals automàtics", que haurien de ser suficients, si s'assumeix que la recuperació té forma de 'V', com en el cas de la crisi provocada pel virus del SARS en 2003.

Si, per contra, la crisi es prolonga en el temps, les esperances de recuperació dependran d'injeccions de capital més sostingudes i coordinades pels bancs centrals, així com polítiques fiscals més actives i esforços renovats per impulsar el lliure comerç i la inversió estrangera. En aquest cas, la recuperació probablement assumirà forma d''O', com va ocórrer amb les fallides de les petrolieres de la dècada de 1970.

No obstant això, la UNCTAD ha sostingut durant aquesta conferència que els bancs centrals no estan en condicions de resoldre aquesta crisi per si sols, per la qual cosa la resposta macroeconòmica més "adequada" necessitarà "una despesa fiscal agressiva amb una inversió pública significativa", a més d'"assistència social dirigida a treballadors, empreses i comunitats afectades negativament".

Últimas noticias