La cimera entre Xi i Putin escenificarà una cooperació més que estratègica
Els presidents de la Xina i Rússia es veuran les cares per primer cop des de la invasió d'Ucraïna
El president de la Xina, Xi Jinping, i el president de Rússia, Vladimir Putin, es veuran les cares als propers dies a la cimera de l'Organització de la Cooperació de Xangai (OCS) que se celebrarà aquesta setmana entre el 15 i el 16 de setembre a Uzbekistan. Serà la primera sortida de Xi des del començament de la pandèmia de Covid-19 i la primera reunió entre mandataris després de la invasió d'Ucraïna, que té com a objectiu dirigir l'ordre mundial “en una direcció més justa i raonable”.
Així ho ha afirmat Yang Jiechi, director de la Comissió d'Afers Estrangers del Govern xinès, alhora que ha destacat que “la relació entre els dos països sempre ha anat pel bon camí”. “Ambdues parts es recolzen fermament en qüestions relacionades amb els seus interessos fonamentals”, ha indicat Jiechi en unes declaracions traduïdes per Bloomberg.
Segons el dignatari asiàtic, la part xinesa està "disposada a treballar amb la part russa per implementar contínuament la cooperació estratègica d'alt nivell entre els dos països, salvaguardar els interessos comuns i promoure el desenvolupament de l'ordre internacional en una direcció més justa i raonable".
Fonts de Reuters assenyalen que la reunió donarà a Xi l'oportunitat de posar de manifest la seva influència, mentre que Putin estaria interessat a demostrar la preferència de Rússia per Àsia. El que sembla estar clar, segons aquestes fonts, és que els dos líders mostraran la seva oposició als Estats Units en un context en què Occident no sembla estar disposat a afluixar les sancions contra Rússia per la invasió d'Ucraïna.
"Al meu entendre, tot gira al voltant de Xi: vol demostrar quanta confiança té en si mateix a nivell intern i ser vist com el líder internacional de les nacions oposades a l'hegemonia occidental", ha indicat George Magnus, autor de "Red Flags", un llibre sobre els desafiaments de Xi, a Reuters. Segons Magnus, “Xi estarà ansiós per saber com va la guerra de Putin i, de fet, si Putin o Rússia estan en perill en algun moment en el futur proper, perquè la Xina encara necessita un lideratge antioccidental a Moscou”.
Cal destacar que, malgrat que la Xina ha intentat mostrar-se com a part neutral al conflicte d'Ucraïna, Pequín no ha condemnat l'ofensiva de Rússia i ha alleujat la situació de Moscou després de les sancions imposades per Occident. Segons Bloomberg, durant el segon trimestre del 2022, el 81% de les noves importacions de cotxes de Rússia van ser xineses, i Xiaomi va ser el fabricant de telèfons intel·ligents més venut a Rússia.