Joe Biden i Xi Jinping es reuniran aquest mes de novembre a San Francisco

Es veuran al marge de la cimera de Cooperació Econòmica Àsia-Pacífic (APEC)

Per

Bolsamania | 01 nov, 2023

El president dels Estats Units, Joe Biden, es reunirà amb el seu homòleg xinès, Xi Jinping, aquest mes de novembre. Així ho ha confirmat la Casa Blanca, que ha explicat que els dos mandataris es veuran al marge de la cimera de Cooperació Econòmica Àsia-Pacífic (APEC) que se celebrarà a mitjans d'aquest mes a San Francisco.

Fa temps que s'estava especulant amb una reunió dels líders de les dues economies més grans del món el novembre, i finalment s'ha acabat confirmant. "Una competència intensa significa una diplomàcia intensa", ha dit aquest dimarts la secretària de premsa de la Casa Blanca, Karine Jean-Pierre.

"La nostra política i com avancem amb la Xina no ha canviat", ha afegit Jean-Pierre, que no ha volgut donar més detalls sobre l'agenda de Biden, més enllà de dir que s'espera que tingui "una conversa difícil" amb Xi.

La reunió cara a cara segueix els viatges de diferents funcionaris nord-americans a Pequín durant els darrers mesos en un intent per restablir les relacions, com la Secretària del Tresor, Janet Yellen; el secretari d'Estat, Antony Blinken; la Secretària de Comerç, Gina Raimondo; l'Assessor de Seguretat Nacional, Jake Sullivan; o l'enviat especial per al Clima, John Kerry.

Però es produirà en un moment complicat. I és que l'ajuda de Washington a Israel en el conflicte amb Hamàs i el suport nord-americà a Ucraïna davant la invasió russa podrien generar tensions addicionals en la relació EUA-Xina, que segueix marcada per la guerra comercial que es va iniciar amb l'administració Trump.

Sobretot perquè Xi és l'aliat financer més poderós del president rus Vladimir Putin, i el suport de Pequín és fonamental per mantenir viu l'esforç bèl·lic rus. Sobretot davant les sancions que ha rebut Rússia per la invasió d'Ucraïna, que han provocat que cada vegada estigui més aïllada.

De fet, a principis d'aquest mes, Xi i Putin es van reunir a Pequín per discutir formes addicionals d'aprofundir la seva relació. L'última vegada que els dos líders s'havien vist va ser el març al Kremlin.

Últimas noticias