Israel estudia atacar instal·lacions militars o petrolíferes de l'Iran i els EUA li demanen contenció

Un atac a instal·lacions nuclears no s'estaria considerant actualment

Per

Bolsamania | 03 oct, 2024

Israel està preparant la resposta a l'Iran, després del llançament sobre el seu territori de 180 míssils balístics per part del règim persa. Segons Financial Times, el govern de Benjamin Netanyahu estudia atacar posicions militars llançamíssils o fins i tot infraestructures petrolíferes.

Els Estats Units estan negociant amb Israel perquè la resposta sigui selectiva i no provoqui una represàlia encara més gran per part de l'Iran, que elevi encara més l'escenari bèl·lic a l'Orient Mitjà.

El rotatiu britànic afegeix que alguns funcionaris israelians han demanat un atac a instal·lacions nuclears iranianes, encara que les fonts consultades han assenyalat que això no s'està considerant actualment.

Els EUA han mostrat el seu rebuig a un atac d'aquest tipus i, juntament amb els seus aliats occidentals (França i el Regne Unit) han assenyalat que un atac selectiu a instal·lacions militars iranianes seria el més adequat i proporcionat.

Tant Washington com Londres i París no desitgen un atac a instal·lacions petrolíferes, sobretot per dos motius. El primer és que això provocaria un gran repunt del preu del petroli. I el segon és que, a més, podria provocar atacs de l'Iran a altres instal·lacions petrolíferes d'empreses occidentals a la regió, cosa que augmentaria més el preu del cru per sobre de 100 dòlars.

Tot i això, segons The New York Times, Israel s'està plantejant "atacar l'Iran directament, d'una manera molt més contundent i pública que mai, i l'Iran ha advertit de represàlies massives si ho fa".

Pel que sembla, Israel no respondrà fins després del Rosh Hashaná, la festivitat de l'any nou jueu, que dura fins al vespre de divendres, segons diverses fonts consultades pel rotatiu americà.

Mentrestant, Israel prossegueix la seva ofensiva sobre el Líban, que ahir es va veure afectada per la mort de 8 dels seus soldats en una emboscada de Hezbollah a la frontera entre els dos estats. També segueix bombardejant Gaza, causant la mort de civils.

L'objectiu de Netanyahu és liquidar qualsevol resistència de Hamàs i Hezbollah, després d'haver assassinat el seu líder, Hassan Nasrallah.

Últimas noticias