Els EUA profundament preocupat per l'alineament de la Xina amb Rússia

Les delegacions dels dos països que es van veure a Roma van conversar durant set hores

Per

Bolsamania | 15 mar, 2022

Actualitzat : 13:07

Els EUA i la Xina van mantenir aquest dilluns converses "intenses" sobre la guerra a Ucraïna i la invasió Russa. Així ho ha explicat un funcionari nord-americà, que ha assegurat que les delegacions dels dos països es van reunir a Roma durant set hores. Els Estats Units es van mostrar profundament preocupats per l'alineament de Pequín amb Moscou.

Segons aquest alt funcionari, les declaracions del qual recull CNBC, l'assessor de seguretat nacional dels EUA, Jake Sullivan, va transmetre a la delegació xinesa i al seu principal diplomàtic, Yang Jiechi, que al seu país el preocupa que Pequín pugui intentar ajudar Rússia a burlar-les sancions que se li han imposat després de la invasió.

Podeu consultar aquí el directe especial de 'Bolsamania' sobre la guerra (en castellà).

"El que jo diria en general és que tenim una preocupació profunda per l'alineament de la Xina amb Rússia", ha dit el funcionari sobre la reunió bilateral. "L'assessor de seguretat nacional va ser directe sobre aquestes preocupacions i les potencials implicacions i conseqüències de certes accions", ha indicat també.

Cal recordar que el viatge de l'assessor de seguretat de Joe Biden s'ha produït després que algunes informacions apuntessin que Moscou ha sol·licitat a la Xina el subministrament de material militar per a la seva guerra a Ucraïna, que ja compleix la tercera setmana. El funcionari citat per CNBC ha tret importància al moment del viatge, i ha destacat que "aquesta reunió estava planejada des de fa temps". En concret, ha explicat que els calendaris es van coordinar a la tardor passada entre funcionaris nord-americans i xinesos, i que ara han aprofitat, a més, per conversar sobre la invasió russa.

Des de la Xina han negat aquestes informacions, i Pequín ha assegurat que Rússia no li ha demanat ni equip militar ni qualsevol altre ajut. Aquest dilluns, el portaveu del Kremlin, Dmitri Pexkov, també va negar les acusacions que s'hagués sol·licitat ajuda militar al gegant asiàtic.

ELS EUA CREU QUE LA XINA POT PRESTAR AJUDA MILITAR

Tot i això, això és una cosa que des dels EUA se segueix molt a prop. "Estem observant fins a quin punt la República Popular de la Xina o qualsevol país del món proporciona suport material, econòmic, financer... a aquesta guerra d'elecció que el president Putin està lliurant contra el govern d'Ucraïna, contra l'estat d'Ucraïna i contra el poble d'Ucraïna", ha dit el portaveu del Departament d'Estat, Ned Price, en una roda de premsa aquest dilluns.

Segons Price, "hem estat molt clars, tant en privat com públicament amb Pequín, que hi hauria conseqüències per qualsevol suport d'aquest tipus". Per part seva, un alt funcionari de defensa ha remarcat que "si la Xina decideix recolzar materialment Rússia en aquesta guerra, probablement hi haurà conseqüències per a la Xina en aquest sentit".

"Hem vist la Xina donar bàsicament una aprovació tàcita al que està fent Rússia en negar-se a sumar-se a les sancions, en culpar Occident i els Estats Units per l'ajuda que hem donat a Ucraïna, i en afirmar que volien veure un resultat pacífic, però essencialment no fer res per aconseguir-ho", ha afegit aquest funcionari.

Últimas noticias