El president i el ministre d'Exteriors de l'Iran moren en un accident d'helicòpter

"No hi ha supervivents"

Per

Bolsamania | 20 mai, 2024

El president de l'Iran, Ebrahim Raisi, de 63 anys, i el ministre d'Afers Estrangers, Hossein Amirabdollahian, han mort en un accident d'helicòpter que va tenir lloc aquest diumenge a la província iraniana de l'Azerbaidjan Oriental, segons han informat mitjans estatals. "No hi ha supervivents" al lloc del sinistre, han comunicat des de la televisió estatal iraniana.

Raisi i Amirabdollahian no viatjaven sols a l'aparell, anaven amb més persones, i tot apunta que no hi ha supervivents. En total, a l'aparell hi havia nou persones, entre elles Mohammad Ali Alehashem, imant de pregària de divendres de Tabriz, i Malek Rahmati, governador de la província de l'Azerbaidjan Oriental, a més del pilot, el copilot, el cap de seguretat, el cap d'equip i un guardaespatlles.

"Tots els passatgers de l'helicòpter que transportava el president i el ministre d'Afers Estrangers iranians van ser martiritzats", ha informat l'agència de notícies semioficial Mehr News. L'aparell transportava els viatgers des de la província de l'Azerbaidjan Oriental a la ciutat de Tabriz.

Per la seva banda, l'agència de notícies estatal FARS ha donat a conèixer unes imatges de drones que mostren les restes de l'helicòpter sinistrat en un vessant costerut i boscós, una zona de difícil accés per la seva escarpada, i que, a més, està coberta de una boira densa, cosa que va dificultar en un inici les tasques de recerca i posteriorment ho va fer amb els intents de rescat de les restes, que ja s'estan traslladant a Tabriz.

A més, alguns experts apunten que el més probable és que l'aparell fos un vell helicòpter Bell 212 que va començar a operar a finals de la dècada de 1960, i per això la dificultat per obtenir recanvis podria haver influït en l'accident, segons recull CNN.

Diverses nacions, com Turquia o Rússia, no van trigar a anunciar que enviarien equips especials de rescat per ajudar l'Iran. Des del Ministeri d'Exteriors iranià van publicar un comunicat d'agraïment: "La República Islàmica de l'Iran agraeix sincerament als nombrosos governs, nacions i organitzacions internacionals per les expressions d'emoció humana i solidaritat amb el govern i el poble de l'Iran, així com els seus oferiments d'ajuda i assistència per a l'operació de cerca i de rescat".

Cal recordar que el conservador de línia dura Raisi, excap del poder judicial de línia dura, ha estat el vuitè president de l'Iran. L'exfiscal i jutge va ser elegit el 2021, i era vist com el candidat ideal per succeir el líder suprem de l'Iran, l'aiatol·là Ali Khamenei. El següent a la línia de successió seria el primer vicepresident Mohammad Mokhber, si així ho aprova el líder suprem, que és qui actua com a àrbitre final dels assumptes interns i externs.

Tot i això, la Constitució iraniana exigeix que els tres caps dels poders del govern (el vicepresident, el president del parlament i el cap del poder judicial) organitzin unes eleccions per elegir un nou líder dins dels 50 dies posteriors a què el vicepresident assumeixi el paper de president en funcions.

De fet, el govern de l'Iran ha convocat una "reunió urgent" aquest dilluns després de l'anunci de la mort, segons l'agència de notícies estatal iraniana IRNA. En un comunicat, l'executiu ha expressat els seus condols per la mort del president, el ministre de Relacions Exteriors i set persones més en l'accident, elogiant Raisi com un president "treballador i incansable" que va servir al poble de l'Iran per ajudar a avançar i fer progressar el país.

"Va complir la seva promesa i va sacrificar la seva vida per a la nació", assenyala el comunicat, en què el govern reafirma que "no hi haurà la més mínima pertorbació" a l'administració de l'Iran després del que va passar.

El moment i els detalls de la processó fúnebre s'anunciaran a les properes hores, ha dit per altra banda l'agència de notícies estatal FARS.

Últimas noticias