L'euríbor frega el 4,15% el juliol: com afecta a la persona que tingui una hipoteca o la demani

L'índex hipotecari se situa al més alt des del novembre del 2008

Per

Bolsamania | 31 jul, 2023

Actualitzat : 17:44

L'euríbor frega el 4,15%. El juliol, l'índex hipotecari se situa al més alt des del novembre del 2008 en tancar el mes al 4,149%. Els que revisin la hipoteca l'agost veuran com la quota mensual puja de mitjana 231,41 euros el mes. És a dir, pagaran 2.776,92 euros més cada any. Però les conseqüències de l'euríbor també es noten en els que hagin de contractar una hipoteca.

L'índex de referència de les hipoteques variables a Espanya puja un 3,54% respecte al mes de juny i es dispara un 318% en comparació amb les xifres de fa un any.

Com ha impactat l'euríbor l'oferta hipotecària? "Fonamentalment, ha provocat un ball d'ofertes mai vist i que va en una direcció doble: les hipoteques variables s'han abaratit un 22,7% l'últim any, mentre que les fixes s'han encarit entre un 52% i un 62%, depenent del termini", segons les dades de Kelisto.

"En aquest context, hem notat un canvi d'actitud en el consumidor: no només és més conscient dels perills que comporta l'euríbor, sinó que aquells que volen comprar -la demanda, encara que després no es pugui materialitzar, continua sent alta, entre altres motius perquè l'accés a l'habitatge via lloguer també segueix sent molt tensionat-, ajusten molt els comptes. El consumidor és conscient del sobrecost que haurà d'afrontar en concepte d'interessos i busca habitatges més assequibles que abans", explica la portaveu, Estefania González.

La pujada de l'euríbor el juliol del 2023 impactarà en els que tinguin una hipoteca variable que es revisi al mes d'agost. Per a una hipoteca mitjana a Espanya, l'avenç de l'índex de referència suposarà un augment de la quota de 231,41 euros al mes, fet que suposa un encariment del 37,89%.

De moment, diversos organismes i entitats preveuen que l'euríbor continuï pujant. La previsió per al 2023 situa l'indicador a finals d'any en una forquilla que va del 3,8% al 4,1%.

"Cal no oblidar que els tipus d'interès marquen, en gran mesura, el ritme que seguirà l'euríbor i, per això, tenen un important impacte en la quota les hipoteques variables. Després d'efectuar la novena pujada en el preu oficial de diner, el 27 de juliol, el Banc Central Europeu (BCE) ha deixat la porta oberta a un nou increment o a un manteniment dels nivells actuals de cara a la seva cita del setembre, tot i que la inflació s'ha moderat a la zona de l'euro, l'evolució dels preus de l'energia de cara a la tardor i el seu impacte en els preus genera gran incertesa a curt i mitjà termini, això sumat al fet que la inflació subjacent encara continua a nivells elevats, ens fa pensar que l'euríbor seguirà a l'entorn del 4% d'aquí a finals d'any”, afegeix González.

Últimas noticias