Sense por de Le Pen o Mélenchon: els grans fons compren Europa i venen Wall Street

El 48% dels gestors sobrepondera l'Eurozona, el percentatge més alt en 15 mesos

Per

Bolsamania | 21 abr, 2017

2017 és, per segon exercici consecutiu, l'any de la incertesa, segons li agrada descriure-ho als analistes i gestors de fons. I les eleccions de França, la primera volta de les quals se celebraran aquest diumenge, són una de les grans cites marcades al calendari. Malgrat això, els gestors han incrementat la seva exposició en la renda variable de l'Eurozona.

Durant els últims dies, Jean-Luc Mélenchon (França Insubmisa) ha augmentat les seves opcions a les enquestes. Alguna cosa que ha provocat “nerviosisme als mercats”, explica Nick Peters, gestor de Fidelity, davant la possibilitat que a la segona volta, que transcorrerà el 7 de maig, s'enfrontin el propi Mélenchon i Marine Le Pen, líder del Front Nacional. Dues opcions extremistes que qüestionen la presència de França a la Unió Europea.

Això sí, l'opció que descarten els experts és que Le Pen es combati en duel amb un candidat centrista com és Emmanuel Macron (En Marxa), que acapararia els vots de François Fillon (Partit Republicà) i Benóit Hamon (Partit Socialista). “Aquest resultat seria positiu per als mercats, de tal manera que l'euro pujaria i el diferencial entre el deute francès i alemanya s'estrenyeria”, projecta Peters. El CAC 40, principal índex de la Borsa de París, avança un 4% des del començament de l'any a línia amb la resta dels índexs europeus, mentre que la prima de risc francesa es troba als 62 punts bàsics. “Podríem seguir veient un moviment a l'alça en la renda variable europea conforme als mercats vagin reavaluant els riscos polítics percebuts”, anticipa el gestor de Fidelity. "Seria un esdeveniment favorable al risc immediat, ja que els inversors tornarien a centrar-se en els fonamentals, que estan millorant a la Zona Euro en general i també a França", agrega a la mateixa línia Nicolas Chaput, CEO i co-CIO d’Oddo Meritin AM. No obstant això, amb una victòria de Le Pen "probablement hi hauria un moviment d'aversió al risc, encara que advertim que les implicacions totals de les polítiques que s'implementarien de manera efectiva a França dependrien de les eleccions parlamentàries de juny", explica Chaput.

Podríem seguir veient un moviment a l'alça en la renda variable europea conforme als mercats vagin reavaluant els riscos polítics percebuts

Malgrat això, el sentir generalitzat al mercat és d'incertesa, com repeteixen una vegada i una altra els analistes. Tant per França, com per les eleccions d'Alemanya al setembre i, entre ells, els comicis de Regne Unit el 8 de juny que va anunciar aquesta setmana Theresa May. Una cita que serà clau per al desenvolupament posterior del Brexit.

Els dubtes sobre la política no han desincentivat els gestors de fons prendre posicions a Europa. Tot el contrari. Mentre que d'una banda públicament estrany és el professional que no anticipa volatilitat i adverteix del perill d'una fractura a la Unió Europea, a les decisions d'inversió la tendència ha estat incrementar la preferència per empreses cotitzades de l'Eurozona.

Així ho demostra l'enquesta d'abril de Bank of America Merrill Lynch als 203 gestors de fons que administren més de 500.000 milions de dòlars. Els grans inversors tenen un biaix cap a l'Eurozona, ja que les respostes dels quals sobreponderen el Vell Continent enfront del pes que té en la renda variable global superen en un 48% als quals infraponderen la regió. Un percentatge que ha augmentat des del 20% de març i que és el més alt en 15 mesos.

Això sí, mentre que no semblen preocupar les eleccions franceses o alemanyes, el Brexit sí és a l'agenda. El Regne Unit és el país que pitjor parat surt al sondeig, amb una infraponderació del 34%. També Itàlia i Suïssa pesen menys a les carteres d'aquests fons que a l'índex global. El contrari ocorre amb Alemanya, França i Espanya, encara que en aquest últim cas, en què la sobreponderació s'acosta al 20%, els gestors han moderat la seva visió optimista.

ELS FONS CREUEN QUE WALL STREET ÉS CAR

L'aposta generalitzada pel Vell Continent contrasta amb el sentir que tenen els mateixos professionals cap a Wall Street. El 20% infrapondera la borsa novaiorquesa, el pitjor resultat des de 2008, any en el qual va explotar el sector financer amb la fallida de Lehman Brothers. Al març, el consens de les respostes va ser d'una sobreponderació de la borsa novaiorquesa en un 1%.

Així mateix, les vendes a la borsa nord-americana també es converteixen en compres de borses emergents, amb la major assignació d'actius en cinc anys, en passar d'una infraponderació neta del 18% fins a una sobreponderació del 44%. Per la seva banda, el biaix segueix sent positiu cap al Japó, encara que amb una inversió per sobre de l'univers mundial d'accions que es redueix des del 22% fins al 15%.

LA GRAN ROTACIÓ ÉS CAP A EUROPA

El soroll polític ha abaratit les accions europees que negocien ara amb un 20% de descompte enfront de les nord-americanes

Segons han respost els responsables de fons al sondeig, s'ha produït la cinquena major rotació des dels Estats Units cap a Europa des de 1999. Un moviment de fluxos que es produeix amb decisions que s'allunyen del context polític i se centren en els fonamentals de les empreses, ja que mentre que hi hagi un 19% més de gestors que veuen potencial a Europa enfront dels quals no, el 83% considera que la borsa nord-americana és cara. És a dir, o hi ha una millora substancial dels resultats de les cotitzades nord-americanes o Wall Street està abocat a una correcció perquè els preus de les accions convergeixin cap a les seves valoracions. “El soroll polític ha abaratit les accions europees que negocien ara amb un 20% de descompte enfront de les nord-americanes”, argumenta Peter Garnry, cap d'estratègia de renda variable de Saxo Bank i l'opinió de la qual coincideix amb les conclusions de l'enquesta.

De moment, als Estats Units les primeres cotitzades per publicar les xifres del primer trimestre han estat els grans bancs, que van a la direcció de millorar els seus comptes. JP Morgan, Wells Fargo, Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs i Morgan Stanley han presentat un benefici conjunt durant el primer trimestre de més de 24.500 milions de dòlars, un 26% més que l'any anterior. En la majoria dels casos, a més, se supera les previsions dels analistes.

L'enquesta també desvetlla que els fons esperen un recorregut a l'alça de l'euro enfront del dòlar, al que veuen sobrevaluat després dels tres primers mesos de govern de Trump. El magnat va prometre durant la campanya electoral una ambiciosa reforma fiscal que amb prou feines el 5% dels gestors preveu que el Congrés aprovi abans de les vacances d’estiu.

Últimas noticias