La gestora de CaixaBank pateix sortides de diners en fons de 1.000 milions des de l'1 d'octubre
També va patir reemborsaments al setembre, mes fins al qual acumulava 777 milions captats entre gener i agost
- És la major gestora per volum de fons administrat en fons espanyols
- Al novembre va parar la sagnia en els plans de pensions amb una forta oferta comercial
- En castellano: La gestora de CaixaBank sufre salidas de dinero en fondos de 1.000 millones desde el 1 de octubre
Una de les arestes de la crisi catalana és que el sector financer comprovi una vegada més que els diners són porucs. Així ho pateix CaixaBank, que ha registrat sortides netes de diners dels seus fons d'inversió durant els últims quatre mesos de l'any. Des de l'1 d'octubre els reemborsaments superen les subscripcions en més de 1.000 milions d'euros.
La xifra comercial de CaixaBank AM va ser d'un saldo negatiu de 141 milions d'euros al desembre, segons l'avanç de dades publicades aquest divendres per l'associació de gestores Inverco. El resultat es produeix després de captar 1.963.000 d'euros i patir reemborsaments que van superar els 2.103.000 d'euros.
Així, la sortida de diners s'uneix als 196 milions de novembre i als 689 milions a l'octubre, en plena crisi política. En total, l'últim trimestre llança una dada negativa de 1.025 milions d'euros. És a dir, des de l'1 d'octubre, quan es va disparar la tensió a Catalunya amb el referèndum il·legal convocat pel llavors Govern de Carles Puigdemont. Ja al setembre, quan es va començar a complicar la situació política, la gestora va patir una sortida de 262 milions d'euros. Una dada que contrasta amb la captació neta de 777 milions d'euros que va registrar entre gener i agost.
Inverco encara no ha publicat les dades per cada categoria d'actiu. Entre gener i novembre, CaixaBank AM va perdre 114 milions, de manera que la sagnia a l'any serà de 235 milions. Per actius, sense comptar el mes de desembre, la gestora pateix la major part de la sortida de diners en fons monetaris, de renda fixa internacional, de renda fixa mixta, de rendibilitat objectiva i en els garantits, mentre aconsegueix resultats positius en la resta de categories de productes.
Des de la gestora han insistit durant els últims mesos durant els quals les sortides de diners efectivament s'han produït en fons d'inversió però no en el conjunt de recursos de clients fora de balanç, que comptabilitzen també els plans de pensions i les carteres gestionades. La consultora VDOS va estimar que CaixaBank AM va patir sortides de diners als seus plans de pensions per valor de 116 milions a l'octubre, mentre que el novembre va tenir un saldo positiu de 41 milions enmig d'una oferta de bonificació de l'1% que amb condicions molt específiques ascendeix al 5%, tot i que és un intent comercial típic entre els bancs durant el tram final de cada any. De fet, les majors aportacions als plans es produeixen sempre al desembre.
L'altra gran gestora catalana és Sabadell AM, encara que el banc va moure la seu social a Alacant, mentre que CaixaBank va fer el mateix a València. Si és el cas, Sabadell AM va registrar sortides netes en fons a l'octubre, però aconsegueix resultats positius al novembre i desembre, amb 7,5 milions d'euros durant l'últim mes de l'any, segons Inverco. Són xifres, en qualsevol cas, per sota dels seus estàndards comercials durant els últims temps. En plans de pensions, VDOS estima que la gestora del Sabadell va perdre 37 milions a l'octubre i altres 10 milions al novembre.
UN 2017 RÈCORD PER ALS FONS
Els resultats de CaixaBank, que segueix sent la gestora líder en patrimoni amb 44.000 milions i una quota de mercat del 17%, contrasten amb els de la indústria espanyola. Al desembre va captar 1.079 milions d'euros nets, de manera que tanca l'exercici 2017 amb 20.505.000. Aquesta xifra, juntament amb la revaloració de gran part dels actius, contribueix a un augment del patrimoni fins als 262.449.000 d'euros, una xifra rècord que supera el màxim històric assolit anteriorment el 2007, abans de la crisi.
Durant l'últim mes de l'any Santander AM va aconseguir la major captació neta de diners, amb 467 milions d'euros, tot i que la gestora Allianz Popular -en la qual controla un 40% - va perdre 64 milions d'euros. Entre gener i novembre, aquesta empresa és la que pitjor acompliment ha tingut amb reemborsaments que van superar les subscripcions en 1.637 milions d'euros.
Per sobre dels 100 milions d'euros en la captació neta per als seus fons durant el mes de desembre es troben també Bankinter Gestió, BBVA AM, Bankia Fons i Ibercaja Gestió. "Diverses gestores grans han fet el seu 'agost' captant diners de CaixaBank", sosté un professional del sector. Les dades donen suport a aquesta hipòtesi. Entre les gestores independents, la guanyadora de l'any és Cobas AM, la companyia amb la qual va tornar a la indústria Francisco García Paramés després d'abandonar Bestinver el 2014. Al conjunt de l'any ha captat més de 1.100 milions i acaba l'exercici amb un patrimoni de 1.355 milions d'euros.