La Caixa no està sola en Abertis: els fons que (també) decidiran l'OPA d'Atlantia

La concessionària italiana ha realitzat una oferta formal de 16.341.000 d'euros per crear un gegant de les carreteres

Per

Bolsamania | 19 mai, 2017

Actualitzat : 16:20

Amb permís del que passi amb Banc Popular, Abertis va en camí de protagonitzar el moviment corporatiu de l'any a la borsa espanyola. Per això, almenys la meitat de l'accionariat de la concessionària espanyola hauria d’acollir-se en l'oferta pública d'adquisició (OPA) de la italiana Atlantia, cosa que originaria un gegant de les carreteres.

La licitació que ja ha formalitzat Atlantia és de 16,5 euros en efectiu per acció, enfront dels 16,31 euros en què va tancar aquest dimecres. O el que és el mateix, valora l'empresa en 16.341.000 d'euros, gairebé 200 milions més que la seva cotització actual, cosa que dóna a entendre que el mercat s'intueix una futura millora de l'oferta.

La contraprestació en títols especials d'Atlantia es determina d'acord amb una equació de bescanvi que preveu que per cada acció d'Abertis el titular rebi 0,697 accions especials d'Atlantia, encara que això sigui limitat al 23,2% si tots els accionistes volen rebre accions d'Atlantia, que, d'altra banda, no podran vendre fins al 2019.

La sensació del mercat és que l'oferta està dissenyada per obtenir l'aprovació del màxim accionista d'Abertis, La Caixa, que controla el 22,3% del capital a través del seu holding CriteriaCaixa, que ja ha qualificat l'oferta d’"amistosa". A més del 22,3% que controla el banc català, Abertis manté el 8,25% del seu capital en autocartera. Aquestes participacions sumen ja el 30,55% del capital.

Entre els accionistes que hauran de decidir si accepten l'oferta hi ha diversos institucionals. El fons Capital Research controla el 13% del capital, el gegant nord-americà Blackrock, el 3,3%; Lazard Asset Management, el 3,54%; Immobiliario Espacio, propietat de Grup Villar Mir, manté el 1,74%; la companyia especialitzada principalment en gestió passiva Vanguard, el 1,43%; CI Investors, el 1,28%; i Norges Bank, l’1,10%. Aquestes participacions sumen el 25,39% del capital, de manera que si Atlantia aconsegueix el suport dels fons institucionals i de La Caixa, l'acceptació dels minoritaris serà secundària, ja que obtindria més del 50% del capital.

FONS ESPANYOLS EN EL CAPITAL

Però no són els únics accionistes institucionals. Diversos fons espanyols de menor grandària tenen en cartera títols de la concessionària espanyola presidida per Salvador Alemany Mas. Els tres amb major inversió són indexats l'IBEX 35: l'ING Direct FN IBEX 35, amb 9 milions d'euros; el Santander Índex Espanya, amb 8 milions; i el CaixaBank Borsa Índex Espanya, amb 7,6 milions, segons dades de Finect i de la CNMV.

Però també hi ha vehicles de gestió activa amb exposició a Abertis. En aquest cas el que més en té és l’Aviva Espabolsa, un clàssic de la indústria amb cinc estrelles, Morningstar -màxima qualificació per rendibilitat i risc enfront dels seus competidors- amb un pes en la cartera del 2,4%. El fons gestiona 275 milions d'euros, de manera que la posició supera amb comoditat els 6 milions.

El següent producte del rànquing és un altre nom propi tradicional al sector, el Fonbilbao Accions, de Catalana Occident, d'acord amb les xifres de Finect i la CNMV. El producte té sota gestió 200 milions d'euros i una participació en Abertis de 5 milions que equival a una mica més del 2,7%. Xifres similars a les del BBVA Borsa Índex, un fons indexat a l’IBEX; i a les del Aviva Fonvalor Euro, que té una exposició del 2%.

Entre dos i tres milions d'euros invertits en Abertis, segons Finect i el regulador, hi ha altres nou fons espanyols: el Fondmapfre Borsa (2,9 milions d'euros en accions de la concessionària), el Rural Mixto 25 (2,7 milions), el Rural Renta Variable España (2,7 milions), l’Ibercaja Borsa (2,6 milions), la SICAV Inversions Echemu (2,6 milions), el Mutuafondo Espanya (2,6 milions), l’Ibercaja Dividend (2,4 milions), el CaixaBank Borsa Espanya 150 (2,4 milions) i el Renta 4 Borsa (2,1 milions).

Els vehicles espanyols, comptant únicament els que tenen una participació de més d'un milió d'euros, sumen un pes de més de 60 milions en el capital d'Abertis, cosa que es tradueix en una participació propera al 0,5% i sobre la qual hauran de decidir d'acord amb les perspectives del nou grup, igual que els accionistes minoritaris.

L'OPINIÓ DELS ANALISTES

Els analistes han mostrat dubtes. Des de Bankinter aconsellen "no acudir" en considerar que Atlantia no està oferint cap "prima de control" sobre Abertis, malgrat que el preu és un 20% superior al preu de cotització de l'empresa durant els últims sis mesos. A més, recorden que com Atlantia ha confirmat que Abertis seguirà cotitzant en borsa "en el pitjor escenari, l'actual accionista d'Abertis retindria unes accions que li reportarien una rendibilitat per dividend del 5,0% el 2017 i del 5,6% el 2018". Per fonamentals, la seva valoració d'Abertis és de 16,03 euros per acció.

Des de Renta 4, Àngel Pérez Llamazares creu que el grup italià millorarà la seva oferta, de manera que recomana mantenir "les accions d'Abertis a l'espera d'una possible millora, per tractar-se d'una oferta sense prima sobre la cotització actual i que no presenta un 'lock up' (possibilitat de venda) fins a febrer de 2019 en el cas de triar accions ". Renta 4 valora Abertis a 15,80 euros per títol.

Per la seva banda, Ahorro Corporación assenyala que els 16,50 euros suposen una prima del 20% sobre la mitjana de cotització d'Abertis dels últims sis mesos, i "suposaria valorar Abertis en els múltiples que cotitzen els seus comparables". És a dir, una ràtio preu/benefici (PER) de 18 vegades.

Finalment, Link Securities afirma que "és molt difícil que sense l'acceptació de Criteria, accionista de referència d'Abertis, aquesta operació tiri endavant". Aquests analistes sí que consideren atractiu el preu ofert per Atlantia. "Recomanaríem als inversors minoritaris que decideixin acudir a l'OPA que optin per rebre la contraprestació en efectiu, ja que el preu ofert ens sembla adequat".

El consens de mercat recollit per FactSet valora les accions d'Abertis a 15,43 euros per títol, de manera que l'oferta d'Atlantia suposa una prima del 7% sobre aquesta valoració fonamental. Els títols de la companyia han pujat aquest dijous un 0,2%, fins als 16,34 euros.

Últimas noticias