Els inversors retiren 800 milions en fons de les gestores catalanes a l'octubre
La xifra més important de reemborsaments es produeix a CaixaBank AM amb 689 milions
- Sabadell registra sortides netes per valor de 107 milions d'euros
- EDM, Caixa Enginyers, Gaesco i Degroof Petercam també pateixen reemborsaments
- En castellano: Los inversores retiran 800 millones en fondos de las gestoras catalanas en octubre
Actualitzat : 17:48
La crisi catalana ha colpejat el sector financer. Tant en fugida de dipòsits com en els actius sota gestió. És a dir, més enllà d'idees i sentiments, els clients han primat la protecció dels seus estalvis davant un escenari de ruptura que els posés en perill, encara que aquest sempre ha estat llunyà com han recordat sempre bancs i autoritats.
En el cas de les gestores de fons d'inversió que abans del referèndum il·legal l'1 d'octubre tenien la seva seu social a Catalunya -i, la majoria d'elles, gran part del seu activitat-, han sofert reemborsaments nets per valor de 800 milions d' euros, segons les dades avançades d'Inverco publicades aquest dimarts.
Aquesta xifra amb prou feines suposa un 1,2% del volum de patrimoni de 68.000 milions d'euros que tenen sota gestió en fons d'inversió propis CaixaBank, Sabadell, Trea, EDM, Gaesco, Mediolanum, Caixa Enginyers, Degroof Petercam, Gesiuris, Merchbanc, Solventis i Gesinter. Però contrasta amb la dada general. Mentre aquestes empreses perden 800 milions dels seus clients, el conjunt del sector va captar en termes nets 728 milions d'euros.
Sabadell i CaixaBank van decidir canviar la seva seu a la setmana posterior a l'1 d'octubre. En els dos casos es va destacar la intenció de seguir sota el paraigua del Banc Central Europeu (BCE). Algunes gestores ho van fer alhora i altres dies després: Trea, EDM, Gaesco, Mediolanum, Degroof Petercam, Merchbanc i Gesiuris van destacar la intenció de continuar sota la supervisió de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).
Mentre les empreses catalanes perden 800 milions dels seus clients, el conjunt del sector va captar en termes nets 728 milions d'euros
La dada més voluminós és el de CaixaBank, que perd 689 milions d'euros en fons propis després de captar 2.329 milions i perdre 3.018.000. Ja al setembre va tenir el pitjor comportament mensual de l'any, tot i que des de l'entitat han destacat que llavors no hi va haver una fuga de clients sinó un transvasament a altres productes i, de fet, el banc va incrementar els seus recursos fora de balanç. Però aquest mes la sagnia sobre els seus fons d'inversió ha augmentat, en part segons explica el banc per les finestres de liquiditat mensuals dels fons de rendibilitat objectiu que han aconseguit la meta abans del venciment.
La companyia compta amb 10.550 milions d'euros en fons assessorats o comercialitzats de terceres gestores. En aquest cas, des de l'entitat assenyalen que hi ha hagut un creixement a l'octubre de 1.100 milions i que en total augmenta el volum d'actius conjunt en 440 milions, tot i la sortida en productes propis. Mentre que creixen les assegurances d'estalvis en 212 milions. "No hi ha hagut efecte per la crisi política", asseguren fonts pròximes a l'entitat, però sí hi va haver amb els dipòsits abans del canvi de seu social cap a València. "CaixaBank segueix avançant en la implementació de MIFID II, no només se centra en el creixement de fons de la gestora del Grup sinó en el creixement total i en l'impuls de les carteres de gestió discrecional", expressa el banc en una nota.
CaixaBank AM és líder a Espanya en fons -tret Santander i Popular- i en el conjunt d'actius sota gestió en aquests productes, plans de pensions i Sicav amb 73.781.000 en acabar el segon trimestre, segons l'última dada disponible d'Inverco. En aquest cas, amb dades de juny, tot i que es comptabilitzin de forma agregada les xifres del Santander i del Popular. Els reemborsaments nets d'octubre suposen l’1,6% del patrimoni en fons, que arriba als 44.786.000 d'euros.
La segona gestora catalana -almenys abans del seu canvi de seu social- amb més actius en fons és també bancària, Sabadell AM. A l'octubre pateix sortides de diners en termes nets per valor de 107 milions, que equivalen al 0,7% dels 16.227.000 que té en fons propis, després de rebre subscripcions que arriben als 831 milions i reemborsaments de 939 milions. També per la gestora del Sabadell, setembre i octubre han estat els pitjors mesos de 2017 en termes comercials.
SORTIDES IMPORTANTS EN EDM I CAIXA ENGINYERS GESTIÓ
La sortida de diners també és destacada a EDM Gestió, en què arriba als 52,5 milions d'euros, fet que en termes relatius suposa una quantia major en representar el 5% dels 1.060 milions que gestiona. Per la seva banda, Caixa Enginyers Gestió va patir sortides netes per valor de 13 milions d'euros en els seus fons d'inversió; Degroof Petercam, de 7,6 milions; i Gaesco Gestió, de 3 milions.
Per contra, 3 gestores catalanes aconsegueixen una dada positiva de captació. Especialment Trea Asset Management, amb entrades netes de 70,6 milions d'euros que contribueixen a un augment del patrimoni fins als 3.153.000. En Arquigest les subscripcions netes són de 2,7 milions; i en Gesiuris, d'1,6 milions. L'informe mensual d'Inverco no inclou les dades de Mediolanum, Merchbanc, Solventis i Gestinter.
Més enllà d'aquestes gestores, la dada conjunt mostra una captació neta de 728 milions d'euros a l'octubre. BBVA AM ha obtingut el millor registre, amb 440 milions d'euros, per davant de Santander AM (275 milions), Bankia Fons (171 milions), March AM (128 milions), Imantia Capital (121 milions) i Ibercaja Gestió (107 milions ). A la banda negativa, a més de CaixaBank AM i Sabbdell AM, torna a sobresortir Allianz Popular, amb una retirada neta de diners de 73 milions d'euros. També són importants els saldos negatius en més de 50 milions de Bankinter Gestió i Mutuactivos.
El negoci dels fons d'inversió cada vegada és més important per a la banca. L'activitat tradicional d'obtenir ingressos amb el diferencial d'interessos entre els diners que capten dels clients i el que presten està condicionada pels tipus al 0% del Banc Central Europeu (BCE), de manera que els bancs s'han esforçat a incrementar les seves recursos fora de balanç per recuperar la seva rendibilitat. És a dir, venda de fons d'inversió, plans de pensions i altres productes que no estan en balanç, i pels quals cobren comissions als clients més rendibles.