Edwin Voerman (Alpha Plus): "Els inversors encara recelan de la bolsa española, y la política no ayuda"

El director general de la gestora del Grup Santalucía analitza les claus del fons Iberian Value

Per

Bolsamania | 26 set, 2016

Actualitzat : 09:39

En un any complex per als gestors de borsa espanyola, diversos fons d'inversió sobresurten respecte a la resta. El que ho fa més és l'Iberian Value d'Alpha Plus, la gestora del Grup Santalucía. El vehicle supera còmodament els seus competidors, amb un estil 'value' o valor.

El rendiment acumulat per l'Iberian Value, segons les dades de Morningstar, és ja del 14%. Una rendibilitat que contrasta amb la realitat del mercat, ja que supera en 19 punts la mitjana de la categoria i en 21 punts el seu 'benchmark' o índex de referència, l'MSCI Spain NR Eur. D'aquesta manera, lidera amb claredat el rànquing entre els productes espanyols. Recupera així el que va perdre el 2015, quan el valor liquidatiu va caure un 11,27%. El producte està gestionat de forma coral per un equip de professionals de la gestora, segons expliquen des de la firma a Bolsamanía.

El resultat posa en valor la nostra forma de gestió, però la nostra filosofia no és vàlida si dóna resultats en un curt període de temps

"Veiem el liderat de forma anecdòtica. Per descomptat posa en valor la nostra forma de gestió, però la nostra filosofia no és vàlida si dóna resultats en un curt període de temps, com és aquest exercici, però no és consistent en el mitjà i llarg termini. Aquest és el nostre objectiu", assenyala a Bolsamanía el director general d'Alpha Plus, Edwin Voerman.

En aquest sentit, l'executiu defensa que l'Iberian Value "recull els fruits de ser fidel a la seva filosofia d'inversió". L'última part de 2015 (caiguda del 3,61% al desembre) "va ser complexa ja que el posicionament en companyies lligades als preus de les matèries primeres suposava un llast en l'evolució de la rendibilitat del fons", afegeix. Finalment, el repunt dels preus va afavorir al producte, exposa Voerman: "La cotització de la major part de les companyies del sector va repuntar amb força. Igualment les posicions en companyies industrials estan tenint un bon comportament. La cartera del fons està bastant concentrada, en al voltant de 20 títols, i aquest any no hi ha cap posició que suposi un llast en l'evolució del fons".

La rendibilitat del fons, que gestiona 3,6 milions d'euros, no ha vingut acompanyada d'entrades de diners en la mateixa intensitat. Segons xifres de Morningstar, la captació neta del producte va ser de 133.000 euros entre gener i agost. "Molts inversors encara són recelosos a l'hora d'invertir en borsa espanyola i en això la incertesa política té molt a veure", respon al respecte Edwin Voerman. "Però amb l'evolució del fons podem comprovar que el dia a dia de la companyies i dels seus negocis està per sobre d'aquest tipus d'incertesa del curt termini", subratlla.

De fet, Voerman assegura que l'equip gestor intenta aïllar-se d'aquest tipus d'influències a curt termini, encara que no nega el seu impacte: "Dins de la metodologia utilitzada, pensem que els elements conjunturals no haurien de canviar la nostra base de gestió. Potser la volatilitat que puguin ocasionar alguns esdeveniments en curt termini ens poden donar l'oportunitat de prendre posicions amb majors descomptes en les valoracions, com ha succeït en dates recents amb el resultat del referèndum britànic".

La volatilitat que puguin ocasionar alguns esdeveniments a curt termini ens poden donar l'oportunitat de prendre posicions amb majors descomptes en les valoracions

FILOSOFIA VALUE

El fons és un dels que destaca aquest any a la indústria amb filosofia 'value' o valor. Aquestes conviccions es basen en identificar per fonamentals empreses amb capacitat de generar valor a llarg termini. L'objectiu és guanyar el mercat seleccionant les empreses que aquest està infravalorant.

Un estil que a escala internacional va popularitzar el cèlebre inversor nord-americà Warren Buffett, a partir dels ensenyaments de Benjamin Graham, i que en la indústria espanyola té cada vegada més adeptes. Precisament Francisco García Paramés, considerat en el seu moment 'guru' a Espanya d'aquesta filosofia, pot tornar al sector i endurir la competència en qualsevol moment després de dos anys apartat per deixar Bestinver i no poder treballar en altres gestores.

"Per sobre de temes conjunturals de mercat, defensem que és una forma de gestió que és consistent en horitzons d'inversió més llunyans i és en aquesta fortalesa on rau la seva filosofia", reitera a Bolsamanía el director general d'Alpha Plus. "El fons busca companyies amb sòlids negocis i amb un posicionament privilegiat en els seus respectius mercats. Empreses que cotitzen a preus inferiors al seu valor intrínsec, calculat aquest a partir del flux de caixa recurrent que el negoci és capaç de generar en el llarg termini", afegeix. Pel que fa al pes de la inversió en cada empresa, explica que es determina "pel potencial que presenti respecte al seu valor intrínsec, per la fiabilitat de la valoració realitzada i per la qualitat del negoci".

GRANS APOSTES

El fons, indica Voerman, no té un objectiu predeterminat de rotació de cartera, sinó que aquesta es produeix per "la pròpia evolució de les companyies i és el descompte amb què cotitzen el que marca la rotació d'unes companyies a altres. Si es rota la cartera és perquè hi ha companyies que van perdent potencial de revaloració a favor d'altres".

Així ha passat amb ArcelorMittal, que ha estat durant diversos mesos la principal aposta del fons coincidint amb un ral·li de prop del 80% per a la metal·lúrgica en borsa aquest any. "Després de la seva bona evolució recent ha esgotat part de l'important potencial de revaloració que acumulava", defensa l'executiu.

Per contra, l'equip gestor ha augmentat l'exposició a l'elèctrica Energias de Portugal (EDP), i té també entre els seus principals apostes el grup espanyol d'infraestructures, energies renovables i noves tecnologies Elecnor, l'empresa proveïdora d'infraestructures per al sector petrolier Técnicas Reunidas, al hòlding portuguès de ciment i paper Semapa i el fabricant de ferrocarrils CAF.

Últimas noticias