Dues vegades cars: els fons amb més comissions no són els més rendibles

Un de cada vuit fons espanyols de renda variable cobra la màxima comissió possible per la gestió

Per

Bolsamania | 18 oct, 2016

Actualitzat : 12:00

Bó i barat no han d'estar sempre barallats. Almenys no en la indústria espanyola de fons, on els productes que més comissions cobren estan lluny de destacar en rendibilitat. Tant el nou vehicle de Francisco García Paramés com els gestors 'value' que superen a la seva categoria tenen una comissió de fins a mig punt per sota del màxim permès, un nivell fins al qual apuren 62 productes.

En total, les dades de Morningstar recullen 479 fons d'inversió espanyols de renda variable, explicant tant borsa local com a internacional. D'ells, 431 tenen més d'un any de vida, i per tant hi ha xifres sobre la seva evolució en els últims 12 mesos.
La comissió màxima limitada per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) és del 2,25% per gestió si es calcula sobre el patrimoni. Les estadístiques de Morningstar a partir de les dades del regulador reflecteixen que 62 fons d'inversió imposen aquest preu per als partícips. És a dir, un de cada vuit.

No obstant això, aquests productes no asseguren un resultat d'acord amb el seu preu. D'entre tots els vehicles només un es cola entre els 10 més rendibles: el Santander Acciones Llatinoamericanes amb un 22,87%. Un fons de Santander AM que es veu beneficiat per l'evolució de les borses llatinoamericanes durant 2016. No obstant això, per segon any consecutiu no aconsegueix superar a la mitjana d'una categoria liderada a Espanya pel Renda 4 Llatinoamèrica amb un 26,9% de rendibilitat i una comissió de l'1,35% per gestió. Gairebé un punt percentual menys sobre el patrimoni.

Precisament els vehicles d'accions llatinoamericanes i d'emergents en general són els més destacats, i cap dels dos més rendibles s'acosta al 2% de comissió: el EQMC de N+1 (accions de petita i mitja capitalització de borsa europea) i el CaixaBank Comunicacions (sector de tecnologia). Els altres dos amb major tornada són el Renda 4 Llatinoamèrica i el Santander Acciones Llatinoamericanes.

ELS BANCS ACAPAREN ELS PRODUCTES MÉS CARS

A més d'aquest últim vehicle, només altres sis fons del selecte grup dels més cars aconsegueix colar-se entre els 62 més rendibles: el BBVA Borsa Latam, el BBVA Borsa tecnologia i Telecomuniaciones, el Rural Tecnològic Renda Variable, el EDM-Inversió, el Sabadell Àsia Emergent Borsa Basi i el Fondmapfre Amèrica.

En aquest petit llistat s'observa una característica generalitzada entre els fons més cars. La majoria són dels bancs, que dominen la distribució i que no es veuen tan obligats a competir per costos i rendibilitat com les gestores independents. Són productes que no s'han acollit a una tendència generalitzada de reducció de costos. Segons un estudi de Morningstar, els fons espanyols de renda variable passen d'un cost de l'1,43% fins a l'1,27% entre 2013 i 2016.

Aquesta evolució es deu a dos factors, segons l'informe. D'una banda, les gestores tracten de ser cada vegada més competitives. D'altra banda, el pes més gran de la gestió passiva redueix la comissió mitjana del sector. Les dades de Morningstar sobre les comissions de l'univers de fons espanyols d'accions reflecteixen que 71 fons cobren al partícip menys de l'1% de la seva inversió. En la seva majoria són productes que segueixen a un índex i que per tant no necessiten gestió activa que encareix el cost.

Aquestes xifres recopilades a partir dels registres de la CNMV no contemplen no obstant això l'anomenada comissió d'èxit. És a dir, el percentatge de la rendibilitat obtinguda pel fons que en alguns casos és restada per la gestora. "Observem que hi ha una tendència de creixement d'aquest tipus de comissió", assenyala Fernando Luque, editor de Morningstar Espanya. Un pagament que pot ascendir fins al 18% del rendiment obtingut anualment.

OFENSIVA DE PARAMÉS

Francisco García Paramés, segurament el gran nom propi de la indústria de fons, torna al joc dos anys després de deixar Bestinver, on va treballar durant 25 anys. Ho fa acaparant tots els focus i amb el llançament de la gestora Cobas Asset Management. No obstant això, el procés fins que el seu nou projecte vegi la llum podria demorar-se, especialment per la situació d'interinitat de la CNMV derivada de la paràlisi política.

Però el gestor, que va estendre l'estil d'inversió 'value' o valor entre la indústria espanyola, no es va a quedar de braços creuats fins llavors. La setmana passada va acordar amb Inversis la creació d'un nou fons, el registre del qual en el regulador es va dur a terme el divendres. Es tracta del Cobas Selecció, un fons que assessorarà Paramés fins que neixi Cobas AM, i llavors es traspassarà a aquesta gestora.

El vehicle de renda variable internacional neix amb una comissió del 0,01% sobre la gestió. Una 'oferta' que s'allargarà fins al 31 de desembre. A partir de l'1 de gener de 2017 s'eleva fins a l'1,75%. Així mateix, tindrà un descompte del 4% per als reemborsaments que es realitzin entre les inversions amb menys d'un any d'antiguitat.

La reduïda comissió inicial es produeix amb l'objectiu de "permetre als inversors inicials realitzar les seves inversions amb mínimes fluctuacions en el valor liquidatiu", va assegurar el divendres Inversis, entitat controlada per Banca March, en un comunicat.

Últimas noticias