Daniel Blanco (BBVA AM): "La gent necessita un matalàs financer, per evitar estar a dos mesos de la fallida"
El responsable de l'estratègia digital de la gestora assegura que tenen el repte de contribuir a una millor planificació financera
- L'escola de negocis ISDI ha presentat un 'baròmetre de la digitalització' de les gestores
- En Schroders recorden que els espanyols "són els que més confien en l'Estat per a la jubilació"
- En castellano: Daniel Blanco (BBVA AM): "La gente necesita un colchón financiero, para evitar estar a dos meses de la quiebra"
Els futurs pensionistes estan condemnats a un estalvi complementari. O a enfrontar-se amb una forta pèrdua del seu poder adquisitiu. El còctel de la reforma de 2013 i l'envelliment de la població amenacen amb crear una generació de jubilats empobrits. No obstant això, la planificació financera encara és un desafiament al qual, segons els experts, la digitalització pot contribuir a millorar.
"La majoria dels ciutadans està a dos mesos de la fallida -en cas de no tenir ingressos addicionals- perquè no té matalàs financer", adverteix Daniel Blanco, responsable digital de BBVA Asset Management. L'executiu de la gestora del banc també recorda que "molts clients no tenen interioritzat l'argot inversor i volen que els ajudem i assessorem. Cal pressionar al regulador -Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV)- per poder fer-ho. La gent vol que l'acompanyem en el seu viatge financer", afegeix.
L'expert creu que la digitalització pot ser una ajuda en millorar aquesta situació. Així ho ha expressat durant la presentació del 'Baròmetre de digitalització de gestores de fons d'inversió' elaborat per l'escola de negocis ISDI juntament amb Carter Lane i Funds People. L'estudi deixa deures a les gestores, ja que només el 23% disposa de l'opció de contractació en línia i únicament el 21,6% compta amb aplicacions de mòbil pròpies. Així mateix, el mateix Daniel Blanco ha llançat altres dades: "El 34% de la gent és usuària de banca electrònica, però només el 8% contracta productes per aquesta via".
Pilar Vila, responsable de màrqueting per a Iberia de Schroders, també ha incidit en la planificació de l'estalvi i la inversió. "L'inversor ha de prendre les regnes del seu futur financer", sosté. "Segons estudis entre diversos països, els espanyols som els que més confiem en l'Estat per jubilar-nos", afegeix.
Això contrasta amb la realitat que plantegen els experts per les pròximes dècades en el camp de les pensions. La despesa està disparada, amb 13 mesos consecutius creixent un 3% anual. No en va, el Govern ha previst una partida rècord en el projecte de llei dels pressupostos generals de l'Estat (PGE) de 2017, amb 139.647.000 d'euros que equivalen al 40,7% de la despesa de l'Estat. La reforma de 2013 tracta de contenir aquesta despesa a costa de la suficiència de les pensions, que cauran en termes reals. Els economistes anticipen un increment anual del 0,25% -mínim legal- enfront d'un objectiu d'inflació del 2% a mig termini per part del Banc Central Europeu (BCE). Aquesta combinació es tradueix en el fet que la taxa de substitució -pensió enfront de l'últim salari percebut- caurà des del 81,9% del 2013 fins al 49,7% el 2060, segons projeccions de la Comissió Europea.
PENDENTS DEL REGULADOR
L'1 de gener de 2018 entrarà en vigor la normativa MiFID II. Una transposició de la qual s'encarrega el Ministeri d'Economia i Competitivitat, amb l'ajuda de la CNMV, a partir d'una directiva europea. Les entitats tracten de preparar-se a contrarellotge amb les pinzellades que saben sobre la norma que regularà l'assessorament en la venda de fons i les comissions, amb l'objectiu d'afegir més transparència al procés i protegir el client final.
"El que volem saber és què podem fer en comercialització i assessorament abans de gener", demana Blanco des de BBVA AM. Precisament, Vila sosté des de Schroder la importància per a les gestores internacionals de no fer res que pugui considerar-se en assessorament a l'inversor final. Si és el cas, "utilitzem la digitalització per facilitar la comprensió d'informes complexos de la gestora i fer fàcil entendre el que ha succeït al mercat". En la mateixa línia s'ha expressat Susana de Miguel, responsable de màrqueting per a Iberia de JP Morgan AM: "Intentem assessorar a l'assessor".
Nicolás Moya, responsable de negoci digital de Bankinter, ha utilitzat l'exemple de Spotify per analitzar "la disrupció que suposa el món digital i que no és només col·locar l'oferta tradicional a Internet". "Hem d'aprofitar aquesta oportunitat per connectar el client amb el fabricant (gestora). A més, a l'inversor li interessa molt el que la comunitat fa o opina sobre un producte d'inversió i cada vegada té una actitud més activa", afegeix.