Buy&Hold: "En renda fixa també hi ha valor si apliqueu l'anàlisi fonamental sense conflictes d'interès"
Julián Pascual i Rafael Valera defensen la inversió 'value' tant en renda variable com en renda fixa
- La companyia, que està en procés de convertir-se en gestora, buscarà generar valor enfront dels seus competidors en títols de deute
- Opten per empreses de qualitat en creixement, cícliques quan la macro és favorable, i idees sorgides a partir de reestructuracions
- En castellano: Buy & Hold: "En renta fija también hay valor si aplicas el análisis fundamental sin conflictos de interés"
Intentar guanyar al mercat en renda variable és possible amb una estratègia basada en allunyar-se de l'índex buscant valor amb accions que van des de Facebook a una joieria nord-americana en procés de reestructuració. Però també es pot portar aquesta filosofia a la renda fixa. Amb aquestes premisses Buy&Hold, en procés de convertir-se en gestora, intentarà diferenciar-se respecte a la resta d'inversors institucionals 'value'.
Després de diverses dècades d'experiència a la gestió i assessorament d'inversions, Julián Pascual, Rafael Valera, Antonio Aspas i José María Sainz-Pardo s'han unit per llançar Buy&Hold, una gestora que ja ha rebut l'autorització per constituir-se com a tal per part de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i que començarà la seva activitat amb 150 milions d'actius sota gestió en tres productes.
"La nostra filosofia és 'value' -comprar accions infravalorades per fonamentals-, amb esperit 'contrarien' respecte al mercat i estudiant empresa per empresa. Fa 14 anys que ho estem fent i és l'única manera de batre el mercat", sosté Julián Pascual, president de Buy&Hold. "Apliquem aquesta estratègia també en renda fixa, on també hi ha valor a través de l'anàlisi fonamental", afegeix Rafael Valera, CEO després d’unir-se juntament amb Antonio Aspas aquest any com a socis de Pascual i Sainz-Pardo en Buy&Hold.
Els tres vehicles seran rèpliques de Sicav que han gestionat fins ara com a empresa d'assessorament financer (EAFI). Són el Rex Royal Blue, un Sicav de renda variable que genera una rendibilitat o taxa anual equivalent (TAE) al 17,6% en cinc anys -del 25 de maig de 2012 al 25 de maig de 2017-; el BH Renda Fixa Europea, un producte de deute que acumula un retorn anualitzat del 9,1% en cinc exercicis; i el mixt Pigmanort, combinació de les dues estratègies anteriors, que obté una TAE durant el període del 9,1%.
FACEBOOK I GOOGLE
Invertim en Alphabet o Facebook per ser "mitjans de comunicació amb un mercat publicitari interessant i un elevat nombre d'usuaris”
L'univers d'inversió en renda variable és global, tot i que amb prou feines un 20% de la cartera és està fora d'Europa. Les inversions es basen en tres punts: empreses de qualitat amb creixement, cícliques quan la macro acompanya i idees de reestructuració. En el primer cas hi ha empreses tecnològiques en cartera com Alphabet (matriu de Google) o Facebook, encara que per ser "mitjans de comunicació amb un mercat publicitari interessant i un elevat nombre d'usuaris", explica Julián Pascual, ja que al seu parer "la tecnologia canvia i no és un avantatge en si mateixa".
Una altra idea en aquest cas és Bayer. "Vam comprar després que el mercat atiarà l'empresa després de confirmar la seva intenció de comprar Monsanto. Però són dues companyies que ens agraden, amb una fusió que generarà valor", defensa Pascual. La major inversió en borsa de Buy&Hold també encaixa en aquesta filosofia, com és el fabricant francès de mobles Maisons du Monde. "Ofereix mobles de qualitat a preus molt competitius", assenyala el gestor.
Per la seva banda, "la macro compte poc en l'anàlisi, només per comprar valors cíclics", indica el president de Buy&Hold. Entre ells hi ha els bancs mitjans per "aprofitar la recuperació, com Sabadell". Mentre que entre les inversions d'empreses de reestructuració destaca a Signet, una empresa de joieria enfocada a la classe mitjana nord-americana que "està patint pel tancament de molts punts de venda que es produeix amb Amazon, però que creiem que pot ser una reestructuració reeixida , i l'empresa amb prou feines té deute ", argüeix Julián Pascual.
Les idees, expliquen, sorgeixen de sectors o companyies que estan fent soroll, experiència passada o de "la cartera d'inversors amb una gran trajectòria, com Warren Buffett". A partir d'aquí, l'anàlisi comença sent quantitatiu, amb "resultats, balanços i previsió de fluxos", explica Julián Pascual. El segon pas és qualitatiu: "Intentem entendre el negoci. Per això analitzem el que s'escriu sobre l'empresa, vam parlar amb els competidors i amb els directius i veiem si aquests estan alineats amb els interessos dels accionistes. A vegades quan més cobren, és pitjor", afegeix.
GUANYAR DINERS EN RENDA FIXA
Invertir per fonamentals en renda fixa es tracta de veure si és senzill que et tornin els diners i aprofitar oportunitats de companyies en moments difícils
Els inversors més conservadors no tenen perquè estar condemnats a pobres rendibilitats que ni tan sols s'acosten a la inflació, ara que amb l'impuls de les matèries primeres s'ha anat a entorns del 2%. "La nostra gran diferència amb altres gestores 'value' com azValor, Magallanes o Cobas és que considerem que sí que es pot trobar valor a la renda fixa", insisteix Rafael Valera. "Si vols maximitzar la rendibilitat a llarg termini t'has d'anar a la renda variable. Però no tothom, per edat, horitzó temporal o perfil de risc, pot invertir en borsa", afegeix.
L'expert creu que "el xartisme al mercat de bons no existeix". Segons la seva opinió, l'única via és "l'anàlisi fonamental" per determinar si una empresa té més o menys facilitat per complir les seves obligacions i per avançar-se els propers canvis de qualificació creditícia de les agències de ràting. "Es tracta de veure si és senzill que et tornin els diners i aprofitar oportunitats de companyies en moments difícils", afegeix, mentre que descarta comprar deute públic en l'actualitat excepte per estratègies 'long-short'. És a dir, invertir a llarg en un país (en el cas de Buy&Hold, Portugal) i posicionar 'curt' en un altre (Alemanya).
Un exemple d'aquest estil inversor van ser els bons de l'asseguradora francesa Groupama, comprats "quan Grècia tremolava per sota de la par (menys de 100 euros per un títol el valor nominal és de 100 euros), i vam vendre a 110 l'any passat sent 'grau d'inversió', al qual cal sumar els interessos cobrats en aquests anys", explica el gestor de renda fixa.
El BH Renda Fixa Europa té el seu major posició en bons de Banc Mare Nostrum (BMN) amb un cupó del 9% que vencen el 2026, encara que el 2021 hi ha una finestra per amortitzar. "No creiem que Bankia (està en procés d'anàlisi de fusió amb BMN) esperi el 2021, però tot i així és una bona inversió", argumenta. Encara afegeix que "no seria bona notícia per a aquests bons que Bankia pugui comprar Popular. Passaríem de la projecció de guanyar un 6% o 7% amb aquests bons fins a un 2% o un 3%", afegeix.
VIES DE CREIXEMENT
La gestora, pendent dels últims serrells burocràtics, començarà a caminar amb 150 milions d'euros. El seu objectiu és estar també en plataformes de fons per atraure inversors institucionals i tractaran d'incorporar els seus productes al supermercat de Borses i Mercats Espanyols (BME) que veurà la llum el 27 de juny.
A més de la rendibilitat històrica i la diferenciació enfront dels seus futurs competidors a través de la renda fixa, en Buy&Hold creuen que un altre element que pot atraure els inversors són les comissions. Davant del cost per gestió que oscil·la entre l’1,5% i el 2% de la majoria de fons 'value', en aquest cas serà inferior a l'1%. Al qual cal afegir una comissió d'èxit del 7% sobre la rendibilitat en el vehicle de borsa, un 5% en el mixt i un 3% en el de renda fixa.