Retardar l'edat de jubilació: qui hi guanya més, el treballador o el sistema de pensions?

Govern i organismes coincideixen que els incentius i bonificacions no són suficients

Per

Bolsamania | 20 oct, 2020

Govern i organismes coincideixen que els incentius per a retardar l'edat de jubilació no són suficients per animar els treballadors a optar per aquesta opció. No obstant això, aquesta idea, la de treballar més anys, es troba entre les apostes de l'Executiu per millorar la sostenibilitat del sistema, considerant-lo una mesura per a contenir la despesa i augmentar els ingressos. Quins avantatges aporta, tant per al treballador com per al sistema públic de pensions?

Actualment, els incentius per prolongar la vida laboral més enllà de l'edat ordinària de jubilació es limiten fonamentalment a l'increment d'entre el 2% i el 4% en la base reguladora per cada any complet cotitzat des de la data en què es va complir l'edat ordinària de jubilació vigent a cada moment fins a la data del fet causant de la pensió. Aquest és el principal avantatge per al treballador.

Però continuar treballant i cotitzant més enllà de l'edat ordinària també pot fer que molts treballadors incrementin el seu període total de cotització i, per tant, augmentar la quantia de la pensió sense perjudici de l'aplicació de l'esmentada bonificació, explica el manager de Retirement de Willis Towers Watson a Espanya, Rafael Villanueva. Avui dia, s'exigeixen almenys 36 anys de cotitzacions per accedir al 100% de la base reguladora, és a dir, per percebre la pensió completa. A partir de 2027 s'exigiran almenys 37 anys.

Per al sistema públic de pensions, demorar la jubilació permet mantenir en el sistema treballadors que continuen contribuint a través de les seves cotitzacions i que, mentre romanguin en actiu, no passen a ser perceptors del sistema, de manera que la Seguretat Social manté ingressos mentre demora despeses. "És cert que quan aquests treballadors accedeixin a la jubilació, percebran una pensió bonificada, però, presumiblement, durant menys temps que un treballador que es jubila a l'edat ordinària", destaca. Segons els càlculs de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF), per cada any de retard de l'edat efectiva de jubilació, la despesa en pensions al 2048 baixaria entre 0,4 i 1,2 punts percentuals de PIB.

En el cas d'altres modalitats, com la jubilació activa, no hi hauria cotització per part del treballador, ja que només es cotitza per incapacitat temporal i un 8% en concepte de cotització de solidaritat, però només percebria el 50% de la seva pensió mentre es mantingui la situació de jubilació activa (els autònoms amb almenys un treballador a càrrec percebrien el 100% de la seva pensió).

Des de la consultora assenyalen que, de cara a la reforma del sistema que s'està estudiant, s'hauria de treballar en dues línies. D'una banda, corregir les distorsions que existeixen en les bonificacions aplicades a la demora de la jubilació, ja que "són escasses i no resulten en una veritable equitat entre contribucions i prestacions en aquest període addicional de cotització". Per això, creuen necessari que el sistema indueixi veritablement a prolongar la vida laboral a través de bonificacions equitatives i transparents per al treballador.

D'altra banda, consideren important avançar i flexibilitzar les fórmules que permeten compatibilitzar pensió i feina. "La relativament recent modalitat de jubilació activa pretenia satisfer una reivindicació històrica de molts col·lectius, si bé és una opció no accessible a tothom, perquè requereix haver-se jubilat a l'edat ordinària, la qual cosa exclou qui ho han fet anticipadament, i acreditar haver aconseguit el 100% de la base reguladora, la qual cosa requereix haver cotitzat almenys 36 anys, segons la llei transitòria de 2020", afirmen.

POQUES BONIFICACIONS

Les últimes setmanes, Govern i organismes s'han pronunciat sobre els incentius amb els quals es pretén que els treballadors triïn romandre en el mercat de treball d'una forma activa durant més temps. El mateix Ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, instava a incentivar la demora de la jubilació, incrementant els incentius econòmics per retardar la jubilació i reforçar fórmules de compatibilitat amb la feina que permetin la prolongació de les carreres professionals.

En la seva opinió, la jubilació demorada pot resultar atractiva per a totes les parts, perquè genera una pensió més elevada, és un estalvi per al sistema ,i és un estalvi per a l'empresari, per la reducció de cotitzacions. Això sí, reconeixia que "Espanya és un país que bonifica molt poc la demora de la jubilació".

Un assumpte amb el qual està d'acord el Banc d'Espanya. El seu director general d'Economia i Estadística, Óscar Arce, qualifica de "molt febles o pràcticament inexistents" els incentius per treballar més enllà dels 65 anys: el sistema de pensions genera un rendiment real esperat per sobre del 2% per a un cotitzador amb una carrera llarga, per la qual cosa posposar l'edat de jubilació actualment "no genera un retorn més alt" en aquest cas.

Últimas noticias