Les comissions pugen un 3,5%: Santander, CaixaBank i Sabadell cobren fins als 240 euros
Bankinter continua sent l'única entitat que no cobra comissió per mantenir un compte convencional
Els bancs han augmentat el cost mitjà de les comissions fins a un 3,5%. El cost màxim d'administració dels comptes d'estalvi d'entitats espanyoles ha passat de 145,82 a 150,91 euros de mitjana, segons el darrer baròmetre d'Asufin.
Asseguren que Banco Santander, CaixaBank, Banc Sabadell i Deutsche Bank poden cobrar fins a 240 euros l'any. Mentrestant, Bankinter continua sent l'única entitat que no cobra cap comissió per mantenir un compte convencional (no en línia).
"En un any de pujada accelerada i pronunciada dels tipus d'interès i augment generalitzat dels marges de benefici, les comissions de les entitats bancàries no s'han comportat d'acord amb allò que s'esperava", assenyalen des de l'associació d'usuaris financers.
"Aquestes pujades mitjanes de les comissions màximes segueixen reforçant la política d'alguns bancs d'expulsar indirectament el client que, com que no té vinculacions que permetin rebaixes, ha d'assumir una quantitat desorbitada en molts casos o ha de buscar-ne una altra alternativa. Això passa per assumir productes com a comptes en línia que, al seu torn, l'obligaran a fer l'operativa exclusivament a través dels canals a Internet del banc, cosa que li requerirà coneixements i tenir dispositius adequats", afegeixen.
En detall, les entitats que més pujada han aplicat són Deutsche Bank, d'una banda, que augmenta de 120 a 240 euros la comissió de manteniment, i Kutxabank, de l'altra, que ho fa de 120 a 140 euros. Al costat contrari, Unicaja baixa la seva comissió de 120 a 36 euros. Més enllà d'aquests canvis, l'estabilitat és la nota dominant, amb tres entitats (Santander, Sabadell i CaixaBank) que mantenen el cost màxim de 240 euros.
Pel que fa a les condicions per bonificar el cost d'aquestes comissions, el que és més rellevant és que moltes entitats superen el model de domiciliar nòmina. En el cas de Deutsche Bank, de nou, eleva el seu import mínim de 1.500 a 2.000 euros, però cada cop més, es busca que el client tingui actius per aconseguir el nivell de bonificació màxima, com ara valors, fons d'inversió, plans de pensions, entre altres.
D'altra banda, el cost de les transferències ordinàries puja un 69% en un sol any, en passar d'una mitjana d'1,26 euros, en l'import mínim, a 2,13 euros. També pugen les immediates, però en petita quantia, en passar de 3,65 a 3,69 euros.
Aquesta pujada rècord coincideix amb el moment en què el Parlament Europeu ha aprovat un reglament que obliga els bancs a oferir els enviaments de diners instantanis en les mateixes condicions que les transferències immediates per impulsar-ne l'ús, tenint ara els bancs 12 mesos a adaptar-s'hi, recorden des d'Asufin.
A més, cal tenir en compte que, malgrat que el client percep gratuïtat en les transferències per tenir una vinculació amb el banc, no vol dir que no tinguin costos, simplement que estan bonificades.
Per contra, l'associació fa referència a baixada generalitzada de les comissions relacionades amb la tinença i l'ús de targetes de dèbit. La més important és a la comissió anual de manteniment de la targeta, que després d'un lleuger descens entre el 2022 i el 2023, aquest any es torna a rebaixar fins als 25,91 euros, 4,09 euros menys que els 30 euros del passat exercici.
També hi ha un descens en gairebé totes les comissions per ús, amb una excepció, ja que puja la comissió mitjana en percentatge per treure diners en caixer aliè, que passa de 4,07% al 4,17%, però baixa en el seu import mínim, de 3,34 euros a 3,21 euros.