Les classes semipresencials obligaran les famílies a gastar un 53% més
Aquesta opció és la que estudia el Ministeri d'Educació per al retorn a les aules al setembre
Encara que de moment no hi ha res definitiu, el Ministeri de Sanitat estudia amb les CCAA que el començament de l'escola al setembre es faci de manera semipresencial a partir de 3r d'ESO. Precisament, aquesta opció seria la més cara per a les famílies, que es veurien obligades a gastar un 53% més en el retorn a les aules dels seus fills.
Noticia relacionada
Los sindicatos convocan una huelga para los primeros días de vuelta al cole en MadridDonada la situació actual de la pandèmia i l'increment de rebrots diaris a diferents localitats d'Espanya, tot apunta al fet que finalment s'apostarà per un sistema mixt que combini l'educació presencial i l'online. Precisament, l'educació semipresencial és la que més costaria als pares, ja que els escolars necessitarien invertir en els recursos de les classes presencials més els necessaris per fer-les des de casa. Segons les dades recollides pel comparador de preus idealo.es, la compra de l'equipament bàsic per a la tornada a l'escola ascendeix a un total de 627 euros, un cost un 53,31% superior al que va suposar l'any passat, i fins a un 71,12% més si es compara amb 2018.
Quant als altres dos escenaris de retorn a les aules que s'estan contemplant en funció de la pandèmia, l'educació tradicional, és a dir, presencial, suposaria de mitjana una despesa de 409 euros per infant, mentre que si l'evolució de la Covid-19 empitjora i els alumnes espanyols es veiessin obligats a estudiar des de casa, la inversió que hauran de fer els seus progenitors es reduiria a uns 348 euros. Encara així, "Segurament aquests tres escenaris que es plantegen suposin que aquest 2020 el desemborsament per nen sigui més elevat que en exercicis anteriors", comenten des del comparador.
Segons l'esborrany en què treballa el Ministeri d'Educació, el retorn a les aules el mes vinent de setembre serà semipresencial per als alumnes de 3r i 4t de l'ESO i Batxillerat. Respecte als dos primers cursos de l'ESO i als alumnes d'Educació Infantil i Primària, s'organitzaran en "grups bombolla", és a dir, les classes estaran aïllades de la resta d'alumnes amb l'objectiu d'evitar la propagació de la Covid-19 i aconseguir mantenir l'activitat del centro en cas que es detectés un contagi.
Mentre es dóna el vistiplau al protocol, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) denúncia que el 81% de les aules d'alumnes d'Educació Primària superen els 20 escolars per classe, l'aforament màxim recomanat per les autoritats sanitàries per reduir el risc de contagi per coronavirus, un percentatge que augmenta fins al 96% als col·legis concertats.
A causa del retard en l'anunci de mesures concretes per part de les CCAA i en vista la proximitat del començament del curs, els sindicats han anunciat que hi haurà vaga del professorat de Madrid en diferents dies en protesta per la falta de plans clars d'actuació enfront del coronavirus. En un comunicat remès als mitjans, expliquen que "la inacció" del Govern regional i de la Conselleria d'Educació enfront de l'inici de curs és "total" i no s'han previst "ni les mesures adequades ni l'imprescindible increment de recursos", la qual cosa "posa en perill" a la comunitat educativa i el conjunt de la societat madrilenya.