Finançar les despeses sense tenir targeta ni un crèdit: així és la nova ocurrència de la banca
A priori pot semblar un avantatge, però també significa endeutar-se i pagar interessos per això
Facilitar el finançament de grans despeses a aquells sense targetes de crèdit ni altres productes crediticis contractats. Aquesta és la nova ocurrència que alguns bancs estan implantant i que ja ofereixen als seus clients. A priori pot semblar una bona idea, però com la banca no dona duros a pessetes, convé llegir la lletra petita i saber que si s'accepta, el consumidor també s'està endeutant, arribant a assumir fins i tot elevats interessos.
Es tracta d'una fórmula que permet pagar en diversos mesos compres fetes amb la targeta de dèbit, rebuts domiciliats o, fins i tot, impostos, és a dir, qualsevol despesa que aparegui en l'extracte del compte corrent i que compleixi els requisits del banc es podrà pagar a terminis. Al client que opti per fraccionar alguns d'aquestes despeses el banc li reemborsarà els diners pagats i li cobrarà cada mes la quota corresponent segons el termini que s'hagi triat.
De manera similar a com es promocionen els préstecs preconcedits, l'opció de fraccionar la despesa apareixerà en la banca en línia. El client que ho desitgi haurà de seleccionar a l'extracte l'operació que vulgui pagar en diverses quotes, triar el termini i confirmar l'operació. En principi, aquest servei està disponible per a clients amb la nòmina domiciliada o ingressos regulars a l'entitat que l'ofereix i per als moviments del compte o la targeta de dèbit que compleixin amb el requisit de l'import mínim.
Segons l'entitat, les despeses del compte hauran de ser d'un import mínim. Com detallen des del comparador financer HelpMyCash, de mitjana es podran finançar compres des de 175 euros. Encara que algunes entitats com BBVA baixen aquest import als 50 euros i altres com Bankia el pugen fins als 250 euros. A més, el seu cost també és molt variable, ja que alguns bancs l'ofereixen com un servei de fraccionament gratis, com Evo, mentre que uns altres, com Sabadell, apliquen un cost del 26,4% TIN, superior al d'una targeta de crèdit.
D'aquesta manera, cal tenir clar que, enfront del principal avantatge de la rapidesa i comoditat hi ha un clar desavantatge: fraccionar compres i factures significa endeutar-se, contreure la responsabilitat de retornar els diners i, en la gran majoria dels casos, pagar interessos per això. "Per això, és molt important revisar quant es pagarà en total per fraccionar una despesa pagada a dèbit per valorar si val la pena o no fraccionar-ho", expliquen. A més, destaquen que tenir l'opció de finançar compres pagades a dèbit, quan la nostra intenció era pagar-les al moment, pot fer que gastem de més en pensar que podrem pagar aquesta despesa en diversos mesos. "Això comporta un risc de sobreendeutament i una falsa sensació d'estar pagant menys del que realment pagarem", afirmen els experts.
La seva recomanació és clara. No usar aquest servei cada vegada que ens l'ofereixen, sinó únicament en moments puntuals en els quals pugui ser d'utilitat realment i sempre que tinguem els recursos per retornar els diners i sapiguem quant ens costarà el servei.