El BCE baixa tipus: a quins hipotecats beneficia i com afecta la persona que vagi a comprar casa

L'organisme europeu ha rebaixat els tipus d'interès en 25 punts bàsics

Per

Bolsamania | 07 jun, 2024

El Banc Central Europeu (BCE) ha rebaixat els tipus d'interès i, tot i que fa setmanes que es reflecteix en l'euríbor, no tots els hipotecats ho notaran a la butxaca. A qui beneficia aquest moviment i com afecta els que vagin a comprar un habitatge?

"En teoria, l'interès aplicat retrocedirà lleument i pagar un crèdit o una hipoteca serà menys costós", tot i això, "cal tenir en compte que la baixada ha estat mínima i que l'euríbor ja feia mesos que era lluny dels seus màxims d'aquests anys", comenten a Bankinter.

Com expliquen, la baixada afectarà els que tinguin hipoteca, però no tots, ja que dependrà del tipus d'hipoteca. Els que tinguin una hipoteca a tipus fix no tindran cap variació a la seva quota perquè així ho van pactar amb el banc. Per la seva banda, els que tinguin una variable ja estan veient reduïdes lleument les seves quotes en les últimes revisions perquè l'euríbor fa mesos que està per sota dels nivells de fa un any.

Per al futur, a l'entitat creuen que tot dependrà del camí que adopti o deixi entreveure el BCE. "En les condicions actuals resulta difícil fer prediccions sobre les decisions del BCE a curt termini, ja que el seu missatge actual és clar: la inflació és persistent, els salaris han crescut, el nivell d'ocupació és alt i no hi ha recessió", afegeixen a Idealista.

Recorden que el BCE ha insistit que no volen prendre decisions precipitades, cosa que podria significar que el següent moviment a la baixa tarda més a arribar del que s'espera. Per a ells, aquest descens en els tipus d'interès "possiblement tindrà un limitat impacte per als consumidors, perquè l'euríbor a 12 mesos ja està descomptant aquesta baixada, fins i tot alguna més".

"A partir d'aquest moment, resultarà interessant comprovar com evoluciona aquest indicador durant la resta de l'any, és a dir, si després d'aquesta baixada i els comentaris del BCE es manté al nivell actual o si ja comença a descomptar baixades addicionals", diuen.

I per als que es compraran un habitatge properament i volen finançar-lo? Això provocarà que les noves hipoteques –fixes o variables– tinguin uns punts de partida en forma d'interès lleument més baixos. "És a dir, endeutar-se podria ser una mica més barat, però es notarà poc el moviment".

"A futur, tot dependrà de com evolucionin els tipus d'interès i l'euríbor. De moment, el BCE ha anticipat que es manté caut en espera de com evolucioni la inflació i el creixement econòmic. Optar per una modalitat o una altra dependrà de cada situació i, en aquest moment, no hi ha una recepta per inclinar-se per un tipus o un altre", apunten a Bankinter.

Últimas noticias