Els reptes del sector financer
Actualitzat : 13:04
José Luis Martínez Campuzano, portaveu de l'Associació Espanyola de Banca. Crisi financera, crisi immobiliària, crisi econòmica .... crisi de confiança, també política? Les crisis amb origen financer són costoses, complexes i difícils de superar. Per exemple, la Gran Recessió ha suposat fins al moment una pèrdua de producte potencial (extrapolant la tendència prèvia de creixement econòmic) del 20%. I el 2030, sota aquesta mateixa simulació, podríem parlar d'un impacte màxim de tres vegades el producte de 2008.
Entendreu després d'aquestes xifres la importància de superar la crisi. Com fer-ho? Constancio, del BCE, es va centrar en la presentació anterior en recordar els canvis que s'han materialitzat en la regulació sobre la banca, amb un doble objectiu: fer el sector més segur i resistent.
Però, què passa amb la banca a l'ombra? Aquí parlem del crèdit fora de la banca o des del mercat. I en aquest punt sí que poden estar involucrats els bancs. La qüestió que cal dilucidar és si aquest "sistema" és tan segur i resistent com el de la banca.
Mentre busquem una resposta a aquesta qüestió, el que sí podem admetre és la creixent importància relativa d'aquesta font de finançament respecte a la tradicional de la banca. Naturalment, això no ens ha de fer oblidar la importància realment de la banca per a un creixement fort i sostingut.
Els actius de la banca mundial s'han reduït durant la crisi des de 28 tr. fins a 33 h; els actius de fons d'inversió han passat de 5.6 tr. fins 11.4 tr. Al final, podem parlar llavors de fins a quatre reptes o referències a considerar per al sector financer en el futur proper:
1. El final de la regulació
2. Tipus d'interès nuls
3. Regulació de banca a l’ombra
4. Fintech
PREUS BAIXOS
I els baixos preus en el mercat com a conclusió de tot això? Com millorar la valoració del sector en borsa? Si l'argument després de la caiguda dels preus és el deteriorament de les perspectives de resultats, serà important conèixer què hi ha darrere de la debilitat dels beneficis. I aquí podem parlar de factors cíclics i estructurals. Entre els primers, la pròpia debilitat del creixement i els baixos tipus d'interès. Entre els segons, des de la sobrecapacitat del sector fins l'acumulació d'actius encara pendents de sanejament. Sense oblidar-nos de la pròpia incertesa reguladora, que pot posar dificultats per procedir a un canvi de model de negoci. Massa qüestions pendents de resoldre.
Però, com el mateix vicepresident del BCE esmenta, és fonamental que en la superació d'aquestes incerteses contribueixin les mateixes entitats financeres com les autoritats econòmiques mundials. Com deia al principi, la importància del sector per al creixement mundial ho mereix.
José Luis Martínez Campuzano
Portaveu de l'Associació Espanyola de Banca