Últim debat entre Macron i Le Pen: la clau es troba en els milions d'indecisos i en combatre l'abstenció
L'euro i els mercats de bons i renda variable es mostren tranquils davant la cita electoral
- Analistes alerten de la importància del debat: Marine Le Pen ha d'aclarir la seva postura sobre Europa i l'euro
- El debat també és el 'tret de sortida' informal de la campanya de les legislatives de juny
- En castellano: Último debate entre Macron y Le Pen: la clave está en los millones de indecisos y en combatir la abstención
Els mercats financers estan vivint amb tranquil·litat la campanya de la segona volta de les presidencials franceses, però a tan sols quatre dies de la important cita a les urnes, el debat que enfronta aquest dimecres els dos candidats, Emmanuel Macron i Marine Le Pen, podria originar certa volatilitat durant les pròximes jornades. L'euro serà principalment que notarà la sacsejada si la líder del Front Nacional aconsegueix convèncer part dels milions d'indecisos que s'asseuran davant les pantalles dels seus televisors per assistir al cara a cara, ja que qualsevol canvi a les intencions de vot que apropi Le Pen a l'Elisi generarà turbulències a la 'moneda única'.
La importància del debat televisat rau, per als economistes de Barclays, en què s'espera que la representant de la ultradreta antieuropea clarifiqui la seva postura sobre la relació de França amb la Unió Europea (UE), després d'haver tractat de rebaixar el to del seu missatge des de la primera volta de les eleccions, "que ha generat certa confusió". Aquests analistes destaquen que aquesta serà una de les poques oportunitats que li queden a Le Pen per explicar quina és la seva visió sobre el bloc comunitari, després d'haver suavitzat notablement les seves propostes d'abandonament de la UE i la moneda compartida, en un intent d'atreure els votants de la dreta tradicional de François Fillon.
S'espera que Le Pen clarifiqui la seva postura sobre la relació de França amb la Unió Europea (UE) durant el debat
Però els esforços de Le Pen amb prou feines han aconseguit esgarrapar un petit percentatge a Macron als sondejos. El socioliberal manté un folgat avantatge de 20 punts sobre el seu rival en totes les enquestes publicades per les principals empreses de demoscòpia com Ifop, ELABE o Kantar-Sofres. Tot i això, l'opinió entre els analistes és que l'impacte del debat televisat "no s'ha de subestimar pel que fa a la possibilitat de generar un canvi en la intenció de vot a favor de la representant de la ultradreta, si aconsegueix una bona actuació aquesta nit", apunten experts de Danske Bank. "Els inversors, especialment els de l'euro, han de tenir un ull posat al cara a cara encara esperem un efecte moderat, atès que Macron segueix liderant les enquestes amb el 60% dels vots", aclareixen els analistes de l'entitat danesa.
Per ara, l'euro s'ha aproximat a la cita amb una fortalesa que demostra que els inversors han descomptat la victòria de Macron. Situat a les portes de la important resistència que presenta, en el seu encreuament contra el dòlar, als 1,0950 dòlars, la 'moneda única' sosté un impuls alcista que podria conduir-la fins als 1,0950-1,0960 dòlars i per sobre els 1,1020 dòlars aproximadament per on passa la directriu baixista de l'últim any.
Igual que la divisa comunitària, de moment, els mercats de bons i de renda variable de l'eurozona es mostren tranquils en referència a la cita amb les urnes a França. De fet, Naeem Aslam, analista de ThinkMarkets, assenyala que "l'entrada de capitals dels fons cotitzats en els valors francesos és més que decent". L'índex parisenc, el CAC40 cotitza amb lleus caigudes aquest dimecres, però es manté al voltant dels 5.245 punts i acumula un avanç del 8% des del començament de l’any.
L'ABSTENCIÓ, L'ALTRA RIVAL DE MACRON
No obstant això, malgrat l'optimisme generalitzat, "l'elevada abstenció que s'espera, especialment de l'extrema esquerra, podria fer que al final el resultat sigui una mica més ajustat, el que no serien bones notícies per l'estabilitat política francesa, sobretot de cara a les eleccions legislatives que se celebraran el mes que ve ", admeten analistes de Link Securities.
La majoria dels militants de la França insubmisa, el partit que lidera Jean-Luc Mélenchon, s'han mostrat partidaris de no votar o de fer-ho en blanc de cara a la segona volta de les eleccions presidencials d'aquest diumenge, per la qual el líder esquerrà no havia donat consigna de vot als seus seguidors. Segons el resultat d'una enquesta online que el mateix Mélenchon ha organitzat, el 36,12% dels seus electors s'han decantat pel vot en blanc o nul i el 29,05% per l'abstenció, mentre que el 34,83% s'ha inclinat per votar Macron. A la primera volta del 23 d'abril, set milions de francesos van optar pel representant de l'esquerra radical.
Christopher Dembik, economista de Saxo Bank, també destaca la ràtio d'abstenció com la "única gran incertesa" de la segona volta electoral "que pot ser major a la mitjana habitual del 20%". "No obstant això, Le Pen hauria d'aparèixer una participació històrica molt baixa (al voltant del 50%) per poder amenaçar seriosament Macron ", adverteix l'expert. "Sota aquest supòsit, Le Pen necessitaria únicament 12 milions de vots per guanyar, però una caiguda tan important del volum de participació és molt poc probable, tenint en compte que la xifra més baixa registrada des de 1958 ha estat del 68,85% el 1969", recorda Dembik.
La clau es troba en què els candidats mobilitzin els votants mitjançant el debat per assegurar la màxima participació (especialment per Macron), que fins ara s'ha estimat per sota de la primera ronda, només el 77%
Des de Barclays es mostren menys optimistes i destaquen que la segona ronda electoral té lloc durant un cap de setmana festiu, de manera que "serà clau que els candidats mobilitzin els votants mitjançant el debat per assegurar la màxima participació (especialment per Macron), que fins ara s'ha estimat per sota de la primera ronda, només el 77% ". Però si es repeteixen les mateixes condicions que en comicis anteriors i sobre la base que el 81,5% de l'electorat acudeixi als comicis a la segona volta -que és el percentatge mitjà observat des de 1958, any des del qual les eleccions presidencials franceses es voten per sufragi universal directe- i després d'aconseguir 7,7 milions de vots a la primera volta, "el Front Nacional necessitaria 10 milions de vots addicionals per guanyar", analitza Dembik. Així, argumenta l'economista que "aquest escenari sembla impossible tenint en compte les intencions de vot. Per tant, i seguint els sondejos d'opinió, la candidata d'extrema dreta probablement es quedarà curta per entre 2 i 3 milions de vots, xifra que l'allunyaria del 50%".
Per aquests motius, des de la firma d'inversió danesa donen per fet que, passi el que passi durant el debat d'aquest dimecres, Macron té la victòria a la butxaca. "A diferència del Brexit i de les eleccions americanes, els sondejos d'opinió a França han demostrat ser fiables. La metodologia utilitzada (quotes i ús extensiu d'ajustos) ha permès reduir el marge d'error al mínim ", explica l'economista. A més, Dembik remarca que "el Front Nacional ha perdut terreny comparat amb els resultats de la primera volta de les regionals de 2015 (21,3% versus 28%)".
TRET DE SORTIDA PER LES LEGISLATIVES
En aquest context, molt bé ho hauria de fer Le Pen (o molt malament Macron) durant el debat per obtenir els suports necessaris a les urnes per convertir-se en la nova presidenta de la V República Francesa. Però la carrera electoral al país gal no s'acaba aquí. Quan el 7 de maig se celebri la segona volta de les presidencials, el país entra en la campanya cap a les eleccions legislatives de juny. En aquest sentit, des de Barclays també assenyalen que el debat entre Macron i Le Pen és crucial perquè "tradicionalment, el cara a cara entre els dos candidats a la presidència del país es considera el tret informal de sortida de les eleccions parlamentàries" que se celebren el 11 i el 18 de juny.
Hi ha altes possibilitats d'una Assemblea Nacional molt dividida durant les legislatives de juny
Els economistes del banc d'inversió britànic alerten que hi ha altes possibilitats que el Parlament quedi molt dividit. "L'extrapolació dels resultats de la primera volta electoral atorgaria de 50 a 70 diputats per al Front Nacional, de 40 a 60 per als socialistes, de 120 a 150 per a Els Republicans, de 200 a 230 a En Marxa!, de 20 a 50 per l'extrema esquerra, 15 per a la Unió dels Demòcrates i Independents (UDI) i la resta és incert", analitzen. D'acord amb aquestes projeccions, Macron quedaria lluny de la majoria absoluta que se situa en 289 escons, per tant, segons aquests càlculs, sembla probable que el nou president hagi de dependre d'una coalició o d'un govern minoritari.
És la pregunta del milió per Christopher Dembik: si Macron va a tenir la majoria parlamentària necessària per executar el seu programa reformista. L'economista de Saxo Bank analitza tres possibles escenaris i descarta que Macron aconseguís una majoria absoluta. En primer lloc, el centrista aconsegueix una majoria relativa: "És el nostre escenari de referència", apunta l'expert. "Tenint en compte que no tenen majoria absoluta a l'Assemblea Nacional, el socioliberal i el seu govern hauran de treballar per aconseguir el seu suport. Aquest escenari sembla més probable. Les tendències polítiques semblen apuntar a una coalició amb Els Republicans i en aquest context, el primer ministre ha de tenir fortes qualitats de negociador", comenta Dembick.
Les altres dues opcions que valora l'analista de la companyia d'inversió danesa són: un govern de coalició entre Els Republicans i UDI, "el segon escenari més probable. Seria la quarta coalició del govern des de 1958 ". Finalment, podria donar-se la balcanització de l'Assemblea Nacional: "Aquest és sens dubte el pitjor dels escenaris, i sembla improbable", valora l'analista. En un context molt teòric, els resultats dels 4 candidats principals (al voltant de 20% cadascuna) provocarien una gran inestabilitat política amb 4 grups parlamentaris d'igual pes en el poder. "Aquest cas no s'ha vist des de la Quarta República", conclou l'economista de Saxo Bank.