Rússia i Ucraïna no ofereixen garanties sobre la seguretat de les plantes nuclears
Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA) ha mantingut converses "difícils" amb els dos països
L'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA) ha comunicat que ni Rússia ni Ucraïna no han ofert cap garantia sobre la protecció de les instal·lacions nuclears ucraïneses durant les converses mantingudes a Turquia aquest dijous. Segons declaracions del director general d'aquest organisme, Rafael Grossi, els dos països, però, estan "a punt" de garantir la seguretat de les instal·lacions nuclears cada cop més en risc a causa dels combats.
Podeu consultar aquí el directe especial de Bolsamania sobre la guerra (en espanyol).
Segons explica Grossi, s'ha reunit per separat a Turquia amb els ministres d'Afers exteriors rus, Sergei Lavrov, i ucraïnès, Dmitro Kuleba. "El meu primer objectiu era establir un diàleg directe a un nivell molt alt", ha declarat.
Després que diverses instal·lacions nuclears ucraïneses fossin capturades, danyades o posades en perill durant les dues setmanes transcorregudes des de l'inici de la invasió russa a Ucraïna, Grossi ha sol·licitat que es negociessin les garanties de seguretat per evitar accidents nuclears.
Grossi també ha expressat la seva preocupació pels equips utilitzats per vigilar el material nuclear a Txernòbil i la central nuclear de Zaporíjia, ja que l'OIEA no n'ha rebut senyals en diversos dies. "El que tenim és realment una situació de degradació, que és una situació preocupant per a nosaltres", ha asseverat.
"Les dues parts estan disposades a treballar i discutir amb l'OIEA", ha dit en tornar a Viena. Ha explicat que han mantingut “reunions fructíferes però no fàcils”. La situació sobre el terreny és “terrible”, ha insistit el director general, en referència a les incidències que es multipliquen.
D'aquí la urgència d'"acordar un marc comú per reforçar la seguretat de les instal·lacions nuclears" al país, que compta amb 15 reactors i diversos dipòsits de residus.
L'anunci arriba després que Kíiv digués que "ha perdut la comunicació" amb la central de Txernòbil, segons l'agència de l'ONU. Aquest dijous, Rússia ha autoritzat que un equip ucraïnès entri a la central per reparar el subministrament elèctric interromput.