Rússia assegura que està "a prop d'un acord" amb Ucraïna abans de continuar negociant

Han acostat postures sobre les garanties de seguretat i neutralitat d'Ucraïna

Per

Bolsamania | 16 mar, 2022

Actualitzat : 11:54

El ministre d'Exteriors rus, Sergei Lavrov, ha assegurat que les negociacions "estan a prop" d'assolir un acord sobre les garanties de seguretat i neutralitat d'Ucraïna. En aquests termes s'ha expressat abans de reprendre les negociacions amb el govern ucraïnès, en una nova ronda de negociacions que encadena tres dies consecutius i que es fa per videoconferència.

Es tracta de la sisena ronda de negociació entre Rússia i Ucraïna, del qual ja s'ha convertit en l'intent més prolongat d'assolir un acord que permeti acabar la guerra que el president rus, Vladimir Putin, va iniciar el 24 de febrer.

El ministre Lavrov ha posat èmfasi en la dificultat de la negociació que s'està duent a terme. Tot i això, ha expressat la seva confiança per posar punt final a aquesta guerra.

Ha manifestat en una entrevista que les estimacions dels dos països són iguals fent referència a la declaració que el president ucraïnès, Volodimir Zelenski, ha fet recentment: “És una declaració més realista per part de Zelenski sobre el que està passant, perquè abans d'això havia realitzat una sèrie de declaracions força confrontacionista".

El ministre d'exteriors ha declarat que estan oberts a mantenir contactes nous sempre que estiguin centrats en objectius. A més, ha sol·licitat l'oportunitat de treballar "en una atmosfera més relaxada, sense fomentar la histèria", abans de destacar que la posició de l'OTAN ha estat condicionant per al discurs recent de Zelenski.

Per la seva banda, el negociador rus, Vladímir Medinski, ha esmentat també que la voluntat de Rússia és assolir la pau: “Per descomptat, ens agradaria que tot passés molt més ràpid, aquest és un desig sincer de la part russa. Volem arribar a la pau al més aviat possible".

Tot i aquest avenç, la invasió ha seguit el seu camí a Kíiv on s'han sentit, almenys, tres fortes explosions. A més, Odessa i Zaporíjia han estat atacades les últimes hores.

UCRANIA TAMBÉ ES MOSTRA POSITIVA

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha assegurat que les posicions en les negociacions amb Rússia per a un alto el foc són ara "més realistes", tot i que encara cal temps perquè les decisions "siguin d'interès per a Ucraïna".

A l'últim discurs que ha difós aquesta matinada a les xarxes socials, diu que "és difícil, però important" negociar i que encara "s'estan fent els esforços necessaris", perquè "tota la guerra acabi amb un acord".

Les negociacions entre Rússia i Ucraïna es reprenen aquest dimecres per tercer dia consecutiu, per videoconferència. Segons va afirmar aquest dimecres, quan va acabar la reunió, l'assessor de Zelenski, Mikhaïlo Podoliak.

Rússia exigeix ​​que Ucraïna renunciï a entrar a l'OTAN, que reconegui l'annexió de Crimea i que accepti la independència de Donetsk i Lugansk. Sobre aquest primer punt, Zelenski va dir ahir que "s'ha de reconèixer" que el país haurà de renunciar a formar part de l'Aliança Atlàntica.

Últimas noticias