Merkel considerarà emissions de bons europeus per la crisi del coronavirus
La idea va ser plantejada pel primer ministre italià Giuseppe Conte
La canceller alemanya, Angela Merkel, va dir que està disposada a considerar l'emissió conjunta de deute per ajudar a mitigar l'impacte del coronavirus, un moviment que podria transformar les finances de la Unió Europea. La canceller germana sempre ha estat poc inclinada a aquesta iniciativa, que va rebutjar fins i tot durant la crisi financera de 2008.
La idea la va plantejar el primer ministre italià Giuseppe Conte en una vídeo conferencia entre els 27 líders de la UE el dimarts, segons una persona familiaritzada amb l'assumpte. Merkel va dir que estava d'acord que el seu cap de finances, Olaf Scholz, explorés la proposta amb altres ministres.
L'emissió conjunta de deute de la UE va continuar sent un tabú per a Alemanya fins i tot en l'apogeu de la crisi financera després de 2008; el fet que Merkel estigui disposada a obrir la discussió és un senyal dels nivells de preocupació dels líders per la recessió a la qual s'enfronten i el caos que pot afectar les finances d'alguns dels membres més febles.
"Esperem que els ministres de finances discuteixin més a aquest nivell", va dir Merkel. "Parlaré amb Olaf Scholz perquè la part alemanya pugui participar en això. Però no hi ha conclusions ".
A mesura que els governs de la UE aboquen quantitats sense precedents d'estímul fiscal per mantenir les seves empreses amb vida durant el tancament, els líders estan tractant d'esbrinar com poden finançar el sobtat esclat de despeses sense reviure la turbulència del mercat que va amenaçar amb estripar la seva unió monetària fa menys d'una dècada.
A l'epicentre del brot del virus s'hi troba Itàlia, que per a molts responsables polítics, ja era el membre amb més risc del bloc: té una càrrega de deute major que qualsevol altre país que no sigui Grècia, el creixement ha estat moribund des que es va unir a l'euro, i la grandària de la seva economia fa impossible un rescat. Conte ja ha anunciat un paquet d'estímuls de 25.000 milions d'euros ($ 27.000 mil milions), que farà que Itàlia trenqui els límits del dèficit de la UE enguany.
El país s'enfronta a una brutal recessió i segueix tancat mentre el nombre de casos confirmats continua en espiral. Més de 2.500 persones han mort.
El primer ministre holandès, Mark Rutte, un altre antic opositor dels passius comuns, va ser més cautelós amb el deute conjunt.
"És necessari compartir alguns riscos", va dir Rutte als periodistes després de la vídeo conferencia. Va agregar que la UE ja compta amb eines que podrien complir aquesta funció i no ha vist "una proposta seriosa i real per a un vincle de coronavirus".
Conte va dir que la UE ha de garantir que els ciutadans rebin l'atenció que necessiten i que les seves condicions econòmiques i socials estiguin protegides, segons la persona familiaritzada amb la trucada. Va dir que un fons de garantia europeu podria ser una forma alternativa de garantir el finançament de les mesures de socors.
Els líders van discutir "l'emissió de bons que el Banc Central Europeu estaria disposat a comprar en el mercat secundari per a augmentar l'oferta de diners i mitigar la recessió econòmica que la majoria dels líders consideren bastant gran", va dir el president de Lituània, Gitanes Nauseda.
França va recolzar la sol·licitud d'Itàlia i vol que el Banc Europeu d'Inversions emeti els bons, possiblement amb la garantia del Mecanisme Europeu d'Estabilitat, va dir un funcionari familiaritzat amb l'assumpte.
En la seva intervenció durant la videoconferència amb altres líders, Conte va reiterar que els governs de la UE han de fer "el que sigui necessari" per a fer front a la crisi, i va afegir que cap país pot esperar escapar-se del seu impacte. Retardar una resposta conjunta, va remarcar, seria letal i irresponsable.