L'economia britànica va avançar a l'1,3% al quart trimestre, a prop dels nivells prepandèmia

Enfront de l'1,0% esperat pel mercat i l'1,0% anterior

Per

Bolsamania | 31 mar, 2022

L'estimació del creixement intertrimestral del Producte Interior Brut (PIB) del Regne Unit al quart trimestre es va revisar a l'alça fins a l'1,3%, des de l'1,0% anterior, per sobre del consens, també de l'1,0%. Aquesta xifra col·loca l'economia britànica a un pas del creixement prepandèmia, destaquen els experts de Pantheon Macroeconomics.

D'altra banda, el dèficit per compte corrent es va reduir a 7.300 milions de lliures al quart trimestre, des dels 28.900 milions del tercer trimestre, i va ser menor que el consens, 18.000 milions de lliures. En percentatge del PIB, es va reduir a l'1,2%, des del 4,9%.

Segons els analistes, l'avenç del PIB per sobre del que s'esperava es va produir perquè la despesa pública real va ser un 9,9% superior al nivell del quart trimestre del 2019, a causa de l'elevada despesa relacionada amb Covid. El PIB, excloent-ne la despesa pública i la inversió, va ser un 2,9% inferior al nivell del quart trimestre del 2019, superant àmpliament el dèficit del 0,1% del PIB global.

És cert que la despesa real de les llars va ser només un 1,0% inferior al nivell del quart trimestre del 2019, gràcies a un creixement intertrimestral del 0,5%. Però la inversió empresarial seguia sent un 8,6% per sota del seu nivell del quart trimestre del 2019 -que alhora estava per sota, a causa de la incertesa del Brexit- malgrat haver augmentat un 1,0% intertrimestral al quart trimestre.

Mentrestant, les exportacions es van situar un considerable 15,7% per sota del seu nivell del quart trimestre del 2019 –el pitjor resultat del G7, amb certa distància–, superant àmpliament el dèficit del 6,4% de les importacions. Les exportacions han tingut un rendiment sistemàticament inferior al d'altres economies avançades des del primer trimestre del 2021, cosa que suggereix que el Brexit n'és en gran part culpable. El PIB hauria estat un 1,6% més alt al quart trimestre, si la contribució combinada al PIB dels components de comerç net, objectes de valor i acumulació d'existències s'hagués mantingut al nivell del quart trimestre del 2019.

Mentrestant, la renda real disponible de les llars va caure un 0,1% intertrimestral al quart trimestre, ja que la inflació de l'IPC va començar a disparar-se, l'ocupació es va estancar i el valor del Crèdit Universal va tornar al nivell anterior a la crisi. Com a resultat, les llars només van poder comprar més béns i serveis al quart trimestre perquè van reduir la taxa d'estalvi al 6,8%, des del 7,5% del tercer trimestre.

La taxa d'estalvi del quart trimestre va ser només 1,9 punts percentuals superior al nivell mitjà del 4,9% en els dos anys anteriors a la pandèmia. "Així doncs, atès que la renda real disponible de les llars serà aquest any un 2,5% inferior a la del 2021, la despesa real continuarà augmentant aquest any només si estalvien una part dels seus ingressos inferior a la normal", indiquen des de Pantheon Macroeconomics. En teoria, "les llars haurien d'estar disposades a gastar gairebé tots els seus ingressos, perquè col·lectivament van acumular un gran matalàs d'estalvis durant la pandèmia i el mercat laboral és sòlid. La nostra previsió que la despesa real de les llars sigui un 0,7% més gran al quart trimestre del 2022 que un any abans suposa que les llars redueixin la seva taxa d'estalvi al 3% aleshores", afegeixen.

Tot i això, "cal tenir en compte que la confiança dels consumidors s'ha desplomat fins a nivells que solen ser coherents amb una taxa d'estalvi elevada, i les dades del Banc d'Anglaterra mostren que les llars han seguit acumulant dipòsits bancaris a un ritme lleugerament superior a l'habitual als dos primers mesos d'aquest any”, puntualitzen. I afegeixen: "En conseqüència, ningú no hauria de descartar un descens de la despesa real de les llars aquest any que podria arrossegar l'economia en general a una recessió".

Últimas noticias