La ultradretana AFD, segona força política a Saxònia i Brandenburg
A Saxònia la CDU d'Angela Merkel ha estat l'opció més votada
El partit d'ultradreta Alternativa per a Alemanya (AFD) es convertiria en la segona força política als parlaments regionals dels estats de Brandenburg i Saxònia, segons projeccions elaborades ja sobre vot real.
A Saxònia la Unió Cristià Demòcrata (CDU) de la cancellera Angela Merkel ha estat l'opció més votada (32,5 per cent), set punts menys que el 2014, seguida d'AFD, que obtindria un 27,8 per cent de vots, gairebé 20 punts més. La tercera força és L'Esquerra (10,1 per cent, vuit punts menys), seguida d'Els Verds (8,4 per cent) i l'històric Partit Socialdemòcrata (SPD, 7,8 per cent).
A Brandenburg, l'estat que envolta la ciutat autònoma de Berlín, la primera opció és l'SPD (26,1 per cent, cinc punts menys que el 2014), seguit d'AFD (23,8 per cent i deu punts més), CDU (15,7 per cent després d'una caiguda de vuit punts), L'Esquerra (10,7 per cent, set punts menys) i Els Verds (10,6 per cent i 4 punts més).
Amb aquestes dades, per llista de partits l'SPD obtindria 25 dels 88 seients del parlament regional, seguit dels 23 d'AFE i els 15 de la CDU. Els Verds i L'Esquerra tindrien 10 seients cadascun i els Electors Lliures, cinc, un aritmètica que apunta a una coalició SPD-Verds-Esquerra que sumaria 45 escons.
Destaca en particular l'alta participació en aquestes eleccions, molt superior a la registrada el 2014. A Saxònia ha votat el 65 per cent de l'electorat, molt per sobre del 39 de fa cinc anys; mentre que a Brandenburg la participació ha arribat al 60,5 per cent, també per sobre del 47,9 per cent de 2014.
No obstant això, aquest increment de participació si està més en la línia d'altres eleccions més recents, com les europees del passat mes de maig o les eleccions al Parlament federal de fa dos anys, quan el 75,4 per cent d'electors va votar a Saxònia i el 73,7 ho va fer a Brandenburg.
"Estic molt satisfet amb els resultats, però AFD no és encara la primera força", ha afirmat el líder d'AFD Alexander Gauland després de conèixer les dades dels sondejos a peu d'urna. "El nostre treball acaba de començar", ha destacat per la seva part l'altra cap visible d'AFE, Joerg Meuthen, que ha subratllat que la seva formació "no és un partit radical ni extremista".
Altres dirigents d'AFE han destacat el "gran èxit" d'aquests resultats en aquest "dia històric" després del qual "ja no podran fer política sense tenir-nos en compte", en paraules del cap de llista d'AFE a Brandenburg, Andreas Kalbitz. AFD "ha vingut per quedar-se", ha reblat.
Mentrestant, el secretari general de l'SPD, Lars Klingbeil, ha reconegut la responsabilitat de la direcció federal per aquests resultats i ha apuntat a una "polarització" entre AFD i la CDU. "El que podem aprendre d'això és: actitud clara i concentració en els assumptes que interessen a la gent", ha explicat en declaracions a l'ARD en referència a la victòria de la seva formació a Brandenburg.
Per la CDU ha reaccionat Hans-Georg Maassen, que ha reconegut la "dura derrota" de la formació a Saxònia. "La CDU de Saxònia està al 32 per cent, mentre que fa 20 anys tenia el 56 per cent", ha recordat. A Brandenburg, el resultat és directament un "desastre".