Itàlia intenta pal·liar els efectes del coronavirus amb mesures per valor de 4.500 milions d'euros
Demana llum verda a Brussel·les per augmentar el dèficit pel coronavirus
Itàlia demana el vist-i-plau de Brussel·les per incrementar el dèficit per a enguany, la cirereta del seu ‘pastís’ de mesures per pal·liar els efectes del coronavirus sobre l'economia del país transalpí. El Govern de Giuseppe Conte contempla passar del 2,2% actual a un nou 2,5% del PIB, evitant sobrepassar el sostre del 3% imposat per Brussel·les. El seu Executiu necessita elevar el nivell d'endeutament per poder posar en marxa el pla d'assistència anunciat entre el divendres i el dilluns, que arrodoneix amb un paquet de mesures d'ajuda per valor de 4.500 milions d'euros, l'equivalent al 0,3% del seu PIB.
Per poder elevar el nivell d'endeutament del país, l'Executiu necessita l'autorització del Parlament i el beneplàcit de la UE. Una petició que el ministre d'Economia, Roberto Gualtieri, va traslladar als seus homòlegs de la Unió Europea (UE) aquest dimarts, amb qui va acordar mesures fiscals extraordinàries encara sense concretar, segons el comunicat del G7 emès al cap de la seva reunió d'ahir.
Itàlia ha anunciat un paquet d'assistència, mitjançant un decret llei aprovat pel seu consell de ministres divendres passat que contempla, a més de la injecció de 3.600 milions d'euros promesa el dilluns, d'altres mesures per valor de 900 milions. En total, el Govern de Conte preveu insuflar la tercera economia de l'Eurozona amb 4.500 milions d'euros.
Noticia relacionada
Italia espera flexibilidad de la UE con el déficit si hay impacto del coronavirusS'ha aprovat la suspensió de pagaments durant dos mesos de les factures de llum, gas, aigua i escombraries per als municipis sotmesos a aïllament obligatori, recull ‘El País’. També preveu la congelació durant un any del pagament dels préstecs concedits als negocis de la zona afectada per l'Agència Nacional per al Desenvolupament Empresarial, que depèn del Ministeri d'Economia. I un subsidi especial de 50 euros al mes durant un màxim de tres mesos per als treballadors autònoms que hagin hagut de suspendre la seva activitat.
Per als propers mesos, el Banc d'Itàlia ha calculat que el PIB del país podria contreure's més d'un 0,2% a conseqüència de l'emergència sanitària. Els contagis a Itàlia, on el focus de la malaltia es troba concentrat a la Llombardia i el Vènet, ascendeixen a més de 1.700.