Espanya proposa a la UE un fons de 1,5 bilions amb deute perpetu
S'encararia a la recuperació després de la pandèmia i hauria d'estar disponible a partir de gener de 2021
Espanya ja ha configurat el seu pla de recuperació després de la pandèmia. El president del Govern, Pedro Sánchez, proposarà al Consell Europeu a la reunió del pròxim dijous la creació d'un fons europeu de recuperació de fins a 1,5 bilions d'euros finançat a través de deute perpetu -a pagar sense límit de temps- per sortir de la crisi del coronavirus. Un fons que hauria d'estar disponible l'1 de gener de 2021.
Segons un document que ha avançat 'El País' i al qual han tingut accés diversos mitjans, el Govern inicia la seva croada per fer realitat aquest fons i poder “abordar les necessitats de liquiditat a curt termini” que s'estableixi sobre la base de subvencions als Estats membres i que no augmenti els nivells de deute públic dels països. El text no estipula cap quantitat, però cita experts que situen l'import entre 1 i 1,5 bilions d'euros, però en qualsevol cas defensa que ha de ser “robust” si ha de tenir un impacte macroeconòmic significatiu i “compensar l'impacte negatiu de la crisi actual”.
Quant al seu finançament, el text estipula que ha de ser a través del deute perpetu de la Unió Europea, és a dir, que no hi hagi límit perquè els estats paguin el que deuen. La idea és utilitzar els pressupostos europeus dels pròxims 7 anys (2021-27) per emetre deute perpetu que podria mobilitzar aquesta quantitat d'inversions, la font per finançar el fons de recuperació que està sumant més consens entre els diferents països.
“Hauria de finançar-se a través de deute perpetu de la UE, amb el suport dels mecanismes actuals que financen el pressupost de la UE, secundant-se en la valoració triple A de les institucions de la UE. El BCE continuarà jugant un paper clau per assegurar l'estabilitat financera a través de la liquiditat i altres mesures”, diu el text.
Estableix també que no ha de vincular-se a la renda dels països, sinó a la base de l'impacte del coronavirus a cada país, que es mesuraria en criteris com per exemple el percentatge de població afectada pel coronavirus, la caiguda del PIB o l'augment de l'atur. Per al pagament dels interessos del deute es planteja utilitzar els nous impostos europeus que facilitessin ingressos a la UE al marge de les contribucions dels estats membres, com són l'impost sobre les emissions de CO₂, una taxa sobre el Mercat Interior o l'impost transfronterer al carboni.
Així, no es tractaria tant d'oferir crèdits als estats que ho necessitin, sinó més aviat una inversió directa als països, sense diners a retornar. Espanya sol·licitarà que “la transferència de fons es carregui per endavant, perquè comenci a estar disponible l'1 de gener de 2021” i es pugui executar durant els següents dos i tres anys “per impulsar l'economia dels països afectats”.