Brussel·les avança un pla de recuperació amb tres pilars i disponible ja enguany
Eludeix detallar qüestions com la seva grandària i la proporció entre préstecs i transferències
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha compartit amb el Parlament Europeu les "principals característiques" del pla de recuperació que està dissenyant per rellançar l'economia europea després de la pandèmia, que estarà basat en tres grans pilars i les inversions dels quals estaran disponibles en part enguany.
Noticia relacionada
Bruselas, partidaria de la libre circulación, rechaza la cuarentena españolaL'alemanya, no obstant això, no ha especificat xifres concretes sobre aquest fons de reconstrucció -s'especula des de fa setmanes amb una quantitat de fins a 1,5 bilions d'euros-- ni ha detallat quina part anirà destinada a les capitals a través de transferències i quina prendrà la forma de préstecs a retornar.
"Estarà centrat en la grans necessitats, serà per al curt termini i estarà concentrat en els primers anys de la recuperació. Inclourà subvencions i la possibilitat d'avançar part de la inversió a enguany", ha resumit la cap de l'Executiu comunitari.
Von der Leyen si que ha explicat que Brussel·les finançarà amb deute europeu aquest pla de recuperació, els fons de la qual seran canalitzats a través del Marc Financer Pluriennal (MFF) per al període 2021-2027.
El "gruix" del fons estarà en el primer pilar, destinat a "ajudar els Estats membres a recuperar-se i sortir més forts" de la pandèmia. Brussel·les proposarà que aquesta primera columna del fons doni suport a "inversions públiques clau" que estiguin alineades amb les dues prioritats estratègiques del bloc: les transicions climàtica i digital. També dins del primer pilar s'inclourà un pressupost reforçat per a la Política de Cohesió.
El segon bloc del pla de rellançament inclourà una eina per a "noves inversions estratègiques", per exemple per reduir la dependència de la UE de l'exterior en la producció de medicaments. De la mateixa manera, es crearà un "instrument de solvència" que serveixi per ajudar amb fons europeus a empreses que necessiten ser recapitalitzades després de la pandèmia "es trobin on es trobin".
El tercer i últim pilar de la recuperació estarà centrat en "enfortir" programes europeus com el de recerca Horizon, que "han demostrat el seu valor en la crisi" i altres de nous, com un específic sobre salut que es crearà.