Madrid aprova el reglament del taxi: es pot compartir i saber abans les tarifes

La Comunitat canvia la normativa del sector per competir amb els vehicles VTC

Per

Bolsamania | 09 abr, 2019

La Comunitat de Madrid ha aprovat aquest dimarts un nou decret per al taxi que flexibilitza el sector i l'apropa al dels vehicles de lloguer amb conductor (VTC) en introduir la possibilitat de pactar un preu fix i tancat abans del trajecte i la de precontratar un vehicle compartit amb plaça i pagament individual.

El decret, que ha estat aprovat en el darrer Consell de Govern amb Àngel Garrido com a president, simplifica a més els tràmits per obtenir una llicència i permet que els ajuntaments estableixin plans per amortitzar els permisos, en una regió on actualment hi ha 16.000 autoritzacions. És a dir, dona el marc legal a les corporacions locals perquè puguin retirar llicències.

Un altre canvi és que els taxistes podran ara recollir els viatgers en municipis diferents d'aquells en els quals estiguin domiciliades les seves llicències si el seu destí és la localitat en què els han concedit. A més, queda garantit el pagament amb targeta de crèdit o de dèbit, com ja passa a la capital.

La nova normativa entrarà en vigor després de la seva publicació en el Butlletí Oficial de la Comunitat de Madrid

El cap de l'Executiu autonòmic, que deixarà el seu lloc aquest dijous per formar part de la candidatura del PP al Parlament Europeu, ha assegurat que aquest reglament és "molt bo" per als taxistes i, a més, ha subratllat, no es legisla "contra ningú". Aquesta nova normativa, que entrarà en vigor després de la seva publicació al Butlletí Oficial de la Comunitat de Madrid "lluita de manera molt singular contra l'intrusisme" i contra la competència deslleial segons el govern, que no obstant això no ha detallat en quines polítiques o mesures es concreta aquest horitzó.

Garrido, que va gestionar una vaga de 16 dies per part del sector, s'ha mostrat "convençut que la immensa majoria dels taxistes van a estar d'acord amb aquest reglament", després de dialogar amb els principals col·lectius -Federació Professional del Taxi (FPT), Associació Gremial d'acte Taxi de Madrid (AGATM), Associació Madrilenya del Taxi (ATM), Associació Elit Taxi Madrid i professionals que presten el seu servei fora de l'Àrea de Prestació conjuntament.

VALORACIONS

La Federació Espanyola del Taxi (Fedetaxi) ha valorat "en positiu" el decret aprovat aquest dimarts a la Comunitat de Madrid. No obstant això, els taxistes destaquen que les mesures positives contrasten amb l'absència de regulació dels vehicles de lloguer amb conductor (VTC) per part de la Comunitat i amb la manca de la "tan anunciada" regulació municipal que va prometre l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, per als vehicles que operen amb Uber i Cabify.

"Tot i que la reforma arriba amb retard, possibilitarà a les aplicacions i emissores de taxistes les eines necessàries per competir amb les més de 7.000 VTC que ja hi hagi a Madrid i millorar l'experiència dels usuaris", destaca Fedetaxi en una nota.

Després de l'anunci del nou reglament, Fedetaxi ha dit que "atén a la majoria de propostes" efectuades pels taxistes, perquè rebaixen les "rigideses" que dificultaven la seva competitivitat, i asseguren que, tot i que la norma és "millorable", compta amb el consens necessari i maduració per servir de guia a altres reformes autonòmiques pendents de desenvolupament.

"Avui toca estar satisfets per un avanç fonamental, i demà seguirem demanant les compensacions que se li deuen al sector del taxi per la liberalització desordenada i desregulació de què gaudeixen les VTC", assenyala el president de Fedetaxi, Miguel Ángel Leal.

Últimas noticias